недеља, 04. јун 2017.

Срећан празник браћо и сестре - Духови - Силазак Светог Духа на Апостоле - Педесетница!

Image may contain: 12 people  

ДУХОВИ, Тројицa, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве; а празнује се 50. дан после хришћанске Пасхе (Васкрса), па се зове и Педесетница (грч. Πεντηκοστή). У педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: "И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују." (Дaп 2,1-4) Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Светога духа одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Тропар, глас 8. Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!

Кондак, глас 8. Када је Господ сишавши помешао језике, делио је народе, а када је делио огњене језике, све је позвао у јединство и да сложно славимо Најсветијег Духа.


  


Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти!

Молитва Светом Духу

Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш,ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше
 

Небеса Божја светињом дишу
Светињом дишу, светињу славе.
Анђелске војске у кругу стоје
Пред својим Творцем, лицем у лице,
И поје славу Свете Тројице:
Свјат Свјат Свјат јеси Боже наш,
Свјат Свјат Свјат јеси оче наш.

И земља слави светога Творца,
Праведни људи и чесне жене,
Војин и тежак славе Светога,
И ђак и чобан, миле девице,
Сви поје славу Свете Тројице:
Свјат Свјат Свјат јеси Боже наш,
Свјат Свјат Свјат јеси Оче наш.


Песма светињи - анђел'ма живот,
Песма светињи - људима одмор,
Људима одмор, светлост и радост;
Неба и земље да ће нестати
Песма светињи неће престати:
Свјат Свјат Свјат јеси Боже наш,
Свјат Свјат Свјат јеси Оче наш.   

Света Петка Ђунис   
 

Нема коментара:

Постави коментар