понедељак, 5. јун 2017.

Данас је Духовски понедељак

  

Православна црква и верници данас славе Духовски понедељак. У Српској православној цркви Духови се славе три дана, као и Божић и Васкрс. Према јеванђелским записима, у овом догађају су на Тавору учествовала „сва три лица Божја – Бог Отац, Бог Син и Дух Свети“, па је празник познат и као Тројичин дан или Тројице.

Наша Црква празнује овај догађај у 50-и дан после Васкрсења Христовог и зове се Духови или Тројице. За Тројице се у нашим храмовима служи Света Литургија, уноси се свежа трава и цвеће и после молитве клечећи и молећи се Богу, плету се венци који односе домовима и стављају се поред славских икона и кандила, јер се верује у њихову благост и лековитост.

Овај празник, познат као Духови, један је од најзначајнијих за суштину хришћанства јер се сматра да је силаском Светог Духа на свете апостоле завршено оснивање Христове цркве која је почела да живи пуним животом. Такође се сматра да је „огњено крштење апостола“ почетак хришћанске проповеди, јер су апостоли, надахнути Светог Духа, кренули у свет проповедајући нову веру. Сутра је Духовски уторак, а празновање се наставља целе седмице, не пости се и ово је такозвана трапава недеља.  

Иѕвор  


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.