субота, 18. октобар 2014.

Carski doček za Putina

Više od 100.000 iz Beograda ali i drugih krajeva Srbije i Republike Srpske, došlo je na beogradsko ušće u čast ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je juče posetio Srbiju trenutku kada je Srbija pod pritiskom Zapada da se odrekne prijateljstva sa bratskim ruskim narodom, i defilea oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i reprezentativnih uzoraka vojne tehnike Vojske Srbije. 

Počasna garda u čast gosta: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić
 
Na početku ove veličanstvene parade, prve posle 29 godina, celokupan državni vrh, članovi Vlade Srbije, crkveni velikodostojnici, diplomatski kor, ustao je i aplauzom dočekao veterane Drugog svetskog rata kada su dolazili na počasnu tribinu.
 

Oduzeli i ukrajinsku zastavu

"Vesti" su bile svedok da je osim oduzimanja velikog broja postera sa likom Vladimira Putina organi bezbednosti oduzeli i jednu ukrajinsku zastavu koju je potom preuzela vojska, smestila u metalni kovčeg odakle su prethodno vadili rashlađenu vodu za novinare.
Pored srpskih i ruskih zastava u publici su bili i posteri sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, a jedna grupa najglasnijih sa Putinovim plakatima u rukama, skandirala je ruskom predsedniku pa se na momente slučajnom prolazniku moglo učiniti da je u Rusiji, a ne u Srbiji.

Da Rusiju i Srbiju veže zajedničko prijateljstvo, zajednička istorija i stradanje za iste ideale pokazuje i groblje Oslobodilaca Beograda gde počiva 961 borac Crvene armije poginuo u bici za srpsku prestonicu. Njih je tada predvodio ruski general Ždanov ali je on, kao i general Birjuzov ostavio život na Avali i to 20 godina kasnije kada se 1964. godine zbog lošeg vremena njihov avion survao na planinu nadomak Beograda prilikom dolaska na proslavu godišnjice oslobođenja prestonice.

 

Ovo je orden za Rusiju!

Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao je ruskog predsednika Putina Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Visoki gost se zahvalio na ovom odlikovanju i ne misli da da je uradio nešto veliko da bi ga zaslužio.

"Ja prihvatam ovo odlikovanje kao znak poštovanja Srbije prema Rusiji i ruskom narodu", rekao je Putin primajući orden.
U svom govoru na vojnoj paradi i predsednik Srbije Tomislav Nikolić velikim delom obraćao se lično svom gostu predsedniku Putinu.

- Veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide se po tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek nesebično i od srca. Ne jednom u svojoj istoriji Srbija - mala slovenska zemlja, osetila je veliko junaštvo i čojstvo ovenčanu rusku pomoć koju su nam pružili ne razmišljajući o posledicama po svoj narod - rekao je Nikolić.


Predsednik Rusije sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu nešto posle 12 časova, sa delegacijom u kojoj je bilo oko 150 ljudi, a među njima i ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler, šef Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i šef Federalne migracione službe Konsantin Romadanovski.

 

Dodik obezbedio prevoz iz Srpske

Iz Republike Srpske juče je u Beograd stiglo desetak autobusa, koji su besplatno dovezli zainteresovane građane na vojnu paradu u Beogradu. Autobuse je obezbedio kabinet predsednika RS Milorada Dodika, a došli su iz Banjaluke, Bijeljine, Zvornika, Doboja, Šamca, Ugljevika i Brčkog.
Putina su dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić. Posle polaganja venaca na spomenik Oslobodilaca Putin je imao odvojene razgovore s predsednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, a nakon toga potpisano je više međudržavnih sporazuma. Između ostalog, u paketu dokumenata su i oni iz oblasti vojno-tehničke saradnje, energetike i železnice. Na dnevnom redu su bili i međunarodni problemi, pitanja trgovinsko-ekonomske i druge saradnje sa Srbijom.

Tokom susreta sa Putinom predsednik Nikolić istakao da su Srbija i Rusija uvek bile na istoj strani. Predsednik Srbije je rekao Srbija Rusiju ubraja u svoje velike prijatelje.


"Učimo našu decu da razmišljaju kako mi razmišljamo. Sve nas vezuje, ne samo slovensko poreklo, jezik, vera i kultura, već to što smo uvek bili na istoj strani", dodao je Nikolić.


On je naveo da je Srbiji dragocena podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pogotovo u vezi sa Kosovom i Metohijom.
"Ne trgujemo svojim prijateljstvima i naša principijelna podrška Srbiji o pitanju Kosova ne može se menjati", rekao je Putin.


Pre zatvorenog sastanka sa srpskim zvaničnicima Putin se sastao i sa Aleksandrom Vučićem sa kojim je pre svega razgovarao o ekonomskim pitanjima.

 

Akreditovano 1.000 novinara

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu izaziva izuzetno veliku pažnju kako novinara, tako i javnosti u Srbiji. Za praćanje posete ruskog predsednika akreditovano je, prema podacima Pres službe predsednika Srbije, skoro 1.000 predstavnika medija, iako je ruski predsednik proveo u Beogradu nekoliko sati.


TRANSPARENT KOD SPOMENIKA OSLOBODILACA BEOGRADA

Venci za oslobodioce: Nikolić i Putin pred spomenikom
 

Spasi nas od okupacije EU!

Odmah posle sletanja na beogradski aerodrom, gde je ruskog predsednika dočekao Tomislav Nikolić, kolona vozila sa dvojicom državnika uputila se ka spomeniku Oslobodilaca Beograda, gde su položili vence. Saobraćaj je bio zaustavljen, a u gradskoj zoni grada sa parkirališta su bila uklonjena sva vozila. Trasu kojom se kretala kolona obezbeđivali su pripadnici policije.
 

Promenjen protokol

Venci su trebali da se polože na obnovljeni Ruski nekropolj na Novom groblju. Kako "Vesti" saznaju u toku prethodnog dana ovaj događaj je skidan i potom vraćen u protokol da bi na kraju ipak iz bezbedonosnih razloga bio skinut sa agende posete ruskog predsednika. Procena je da je tome doprineo i incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija dva dana ranije.
- Uvek ću brižno čuvati sećanja na sovjetske i jugoslovenske vojnike koji su živote dali za nju u Evropi.

Ovom rečenicom u knjizi posvete ruski predsednik odao je počast oslobodiocima Beograda. Prethodno su dvojica predsednika uz intoniranje ruske i srpske himne položili vence. To su učinili i na Spomenik Armejcu, posvećen borcima Crvene armije koji su imali ključnu ulogu u oslobađanju Beograda od fašističkog okupatora 20. oktobra 1944. godine.


Nakon izlaska iz spomeničkog kompleksa dvojica predsednika dočekalo je oko 50-ak pristalica koji su dovikivali "Putine Srbine " i "Spasi Srbiju" dok je na transparentu koju su razvili pisalo "Predsednče Putine spasi Srbiju od okupacije EU".


Ranijim protokolom bilo je predviđeno da u jednom momentu na polaganju venaca ruskom predsedniku bude domaćin Nenad Popović predsednik počasnog Saveta društva rusko-srpskog prijateljstva.

 
Praznik za oči: Defile vojske nije omela ni kiša
 

ZAPADNI MEDIJI O POSETI PUTINA BEOGRADU
Zasmetalo im salutiranje srpskih vojnika


Zapadni mediji ocenjuju da je poseta i prisustvo na vojnoj paradi u Beogradu bila prilika za ruskog predsednika Vladimira Putina da pokaže da Moskva i dalje ima uticaja u regionu, dok Srbiju, kandidata za EU koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada, donekle stavlja u neugodan položaj.


Rojters ukazuje na simbolizam Putinove posete u vreme kada Srbija balansira između EU, kojoj želi da se priključi, i Rusije, veoma moćnog saveznika i stalne članice UN.


Britanska agencija primećuje da se SAD i EU nije svideo prizor salutiranja srpskih vojnika Putinu u vreme ukrajinske krize, dok je parada pružila šansu Putinu da pokaže da Rusija i dalje uživa duboko poštovanje u delovima Balkana. 


Izvor  http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/441562/Carski-docek-za-Putina

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.