уторак, 18. април 2017.

Danas je Svetli utorak: Evo zašto ovaj dan baš svima donosi sreću!

Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje. Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću

 Proleće, Foto: Profimedia  

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i danas širom naše zemlje nastavljaju gozbe i veselja na kojima se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. Ovo je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva i obnavljaju davno sklopljena drugarstva.
U narodu je današnji dan poznat i kao Svetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

U vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.  


Foto: Profimedia Foto: Profimedia
 
Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini!
 
Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje. Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili krenuti na put. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojicama.

Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.  

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izvor stil.kurir.rs 

 

Нема коментара:

Постави коментар