петак, 5. фебруар 2016.

O MESECU I MAJMUNU


Sanja Perić 



Mesec mi je trenutno u 4. kući, u Jarcu. Ovog meseca ga trošim na selidbu i to su kutije poslagane jedne na drugu maltene do plafona. Odjek praznih soba i sećanja inprintovana duboko u zidove koji vape za krečenjem. Zamrznuta slika na TV u trenutku kada smo u jednoj od poslovnica odjavili sa adrese kablovsku. Zamrznuti kadar iz neke serije koja je bila u tom trenutku i preko celog ekrana natpis: DO NOT ENTER. Odlepljujemo energiju starog (Mesec i Pluton u konjunkciji u Jarcu) i idemo dalje. Iz ljubavnog u porodično gnezdo. Iz manjeg u veće, iz bližeg u dalje, iz skupljeg u povoljnije, iz novog u starije, iz betonskog u drvenastije i zelenije. A opet, oboma nam je kraj u koji idemo – stari kraj, već smo živeli tu nekada. Vraćanje, staro a opet novo.
I kod vas neka bude narednih dana neko raščišćavanje. Pravljenje prostora, čišćenje ćoškova i rpa stvari koje se najsladje gomilaju na jednom mestu. Razbijte tu energiju starog, ustajalog, pasivnog, nekad i beživotnog i onda ćemo samo za koji dan sa Mladim mesecom u Vodoliji i energetski krenuti dalje. Mi – već na svoj način, sa novim pogledom najpre sa terase, ali i kod vas to može biti nov pogled na život, ljubav, ili isto sa neke nove terase, ili iz nekog grada u kome niste bili jer ste Mlad mesec iskoristili možda za kratak put. Po svetu se u periodu Mladog Meseca često upriličuju festivali, fešte, ili se kuća puni prijatnim licima koje volimo. Prijatelji, ta divna bića bez kojih život ne bi bio isti.
Mlad Mesec u Vodoliji je dobar da sa sebe istresete sve staro, sve nervozno, napeto, preterano zabrinuto što je ostalo iz prethodnog ciklusa Mladog Meseca u Jarcu. Da se pozdravite sa starim sobom, starim navikama, naravno nikad – svim, ali nešto se menja. Makar jedna stvar. Ovo je onaj period kad vam je prosto došlo da pomerate fotelju iz jednog ćoška u drugi, ormare, da čistite prozore da blistaju (ako ne bude kiše). Predlažem da malo udjete u Fengshui, totalno je zanimljivo. Ja sam jedno veče ostala do tri ujutru crtajući templejte preko mape stana u koji idemo i razmišljajući kako da kreativni prostor ne blokiram ogromnim teškim garderoberom koji bi po svojoj simbolici najbolje legao u polje uspeha i tamo gde treba sve da bude postojano, uzvišeno i stabilno. Nisam pristalica fanatizma u ma kom smislu, ali ima tako tih logičnih stvari u FengShuiju kojima ne možete osporiti ni tačnost ni važnost. Kao na primer da vrata koja škriiiiipe donose stalno energiju “bola” i da ih svakako treba podmazati. Da zapušeni sifoni i odvodi često ukazuju sa problemima u digestivnom traktu, crevima. Da neuredni ormari ukazuju na neurednu ishranu. Nepravilnu. A onda sve to još kad prebacim na astro simboliku samo ostanem zapanjena kako se divno kombinuje i podudara. Isto kao i kada stare mudrosti i metode našeg naroda povežem sa ciklusima. U kom smeru se kosi; zašto su naši stari hranu mešali uvek u pravcu kretanja planeta; što se na put uvek kretalo noću (zbog Meseca koji je dobar pratilac putnicima) pa i danas je ostalo da na duža putovanja uglavnom krećemo noću, a da ne znamo da to vučemo iz nesvesnog, od predaka koji su često tada putovali, kretali se. Da prostore koji se ne koriste uvek treba osvežiti živom energijom biljaka ili stvarima koje se pokreću i pomeraju – pa trakaste zavese ipak nisu samo kič. Jer svaki put kad zalepršaju pri dašku vazduha malo rastresu ustajalo i previše mirno za jedan živ život.
Za kraj ću dodati da je Godišnji horoskop objavljen na mom sajtu pa ko nije video može ovih dana da ga pročita. I Kineska Nova Godina je krenula, godina Majmuna koji će nam biti divan saputnik i vodič. Zanimljiv i duhovit, pronicljiv i mudar, pokretan, svestran, brz, preduzimljiv, zabavan i socijalan. To je otprilike ono što nam svima treba. Za razliku od prošlogodišnje Koze koja je porodična, Majmun je više drugar i prijatelj, emotivno - u smislu vezivanja i bliskosti, mu nije baš jača strana pa ćemo tu možda zakucavati na momente. Ali pokret nam neće nedostajati kao ni pragmatizam – možda najpotrebniji za ovakva vremena. Snalažljivost je možda ipak prva od svih mudrosti.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.