уторак, 9. јун 2015.

LETNJE SPREMANJE TELA

Mirjana Bobić Mojsilović

Bliži se letovanje, a vidim sve moje drugarice su zabrinute kako će izgledati u kupaćim kostimima – neke se žale na višak kilograma, neke (poput mene) jadikuju što u kupaći kostim ne mogu da se stave dokolenice, neke se žale na nepobedivi celulit, neke kukaju što su im noge još uvek bele, a neke rezignirano izjavljuju da će umesto da se sekiraju, ove sezone po letovalištima diljem Mediterana, nositi dugačke haljine.
Da vam pravo kažem, ja još nisam videla savršeno žensko telo, osim ako se ne radi o mladim devojkama. Svaka žena, zagledana jednim okom u naslovne strane časopisa, a drugim u svoj odraz u ogledalu, imala bi razlog da se zaplače. Niko nije savršen, iako nam modni časopisi upravo to poručuju. OK, ali mi znamo da su skoro sve lutke sa naslovnih strana, u današnje vreme, fotošopirane. Besprekorne samo u virtuelnoj realnosti. Sve ostalo je laž i teror – dakle pitanje glasi – zašto su žene nezadovoljne? Zato što im mediji neprestano objašnjavaju šta je to što muškarci vole: drugim rečima, grozomorna poruka industrije lepote, kozmetike i potrošačkog duštva , glasi: Hej, žene, ne možete biti voljene, ako niste savršene!
Odatle vetar duva.

Ali stvarnost je sasvim drugačija – izgleda da nisu voljene one žene koje ne vole sebe, a voljene su uglavnom nesavršene žene koje na sebi ne vide ništa loše- To jest ako vi na sebi ne vidite nikakvu manu, neće je videti ni drugi, pa ni muškrac do koga vam je stalo. Takođe, izgleda da nisu mnogo voljene ni one žene koje su, umesto da budu zaljubljene u nekog muškarca, zaljubljene u sebe.
Sećam se da je u vreme gimnazije najzavodljivija bila jedna devojka, malo starija, koja nit’ je bila lepotica po standardima Bazara ili ELLE, nit’ je bila preterano vitka, nit’ je imala, što se ono kaže, „dobre noge“, ali je važila za fatalnu žensku. Muškarci na njoj nisu videli krive noge, i prosečnu visinu – nego nešto, nešto, nešto o čemu nikada ne govore modni časopisi. Bila je tiha voda koja breg roni, i sigurna u sebe.
Dakle, moja preporuka za more glasi – vežbajte samouverenost i osmeh. Sve ovo o čemu govore modni časopisi služi samo tome da se dopadnete drugim ženama.
Jer, meni je jedan čovek rekao da muškarci takve gluposti kao što su celulit, i par kilograma gore-dole, uopšte ne primećuju.
Nadam se da me nije slagao.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.