Kombuha
ili čajna gljiva zapravo je simbioza dve vrste organizama: gljive
(kvasci) i bakterija sirćetne kiseline. Kombuha mora da se gaji u
rastvoru čaja, gde kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj
alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu.
Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju
bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od
konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj
simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.
Napitak
od kombuhe je nutritivno vredan napitak za koji se vekovima smatra da
podstiče dugovečnost a potiče iz Mandžurije, iz koje je preko Rusije
prenesen u Evropu. Iako se odavno znaju njegova balgotvorna dejstva tek u
XX veku počela su istraživanja negovog hemijskog sastava,
mikrobiologije, antimikrobnih i najzad lekovitih svojstava.
Danas su brojne studije1
pokazale da napitak od kombuhe sadrži niz nutritivnih i biološki važnih
jedinjenja kao što su glukonska kiselina, glukoronska kiselina,
L-mlečna kiselina, folna kiselina, sirćetna i druge organske kiseline,
proteini, ugljeni hidrati, saharoza, glukoza, fruktoza, C vitamin,
vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, biotin, neke
enzime, neke aminokiseline i mnoge antibiotske materije.
Studije2 ukazuju da kombuha čaj ima snažna antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Takođe brojna istraživanja su pokazala da ima anti-stresno7 i hepatoprotektivno6,7 dejstvo, štiteći jetru od mnogobrojnih zagađivača.
Čajna gljiva koristi se u terapiji oštećene kože jer blagotvorno deluje na opektine i druge povrede na koži.3Takođe
zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra
napitka od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja,
poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Zahvaljujući pantotenskoj
kiselini, odlaže se nastanak većeg broja sedih vlasi u kosi. Vitamin
C pomaže za zdravlje kostiju, jača krvne sudove, preventivno deluje kod
ateroskleroze, obnavlja kožu pospešujući biosinteze kolagena. Zbog ovih osobina često je opisuju kao eliksir mladosti.
Zahvaljujući vitaminima B kompleksa prisutnim u napitku kombuha deluje na nervni sistem4 lečieći anksioznost i depresiju, i poboljšavajući pamćenje(B1,
B2 i B6). Riboflavin(B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik, a u
kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte.
Niacin
pomaže za bolje zarastanje rana, širi krvne sudove i omogućuje bolji
dotok krvi, takođe drži nerve pod kontrolom. Pridoksin jača telo i
onemogućuje nagli pad imuniteta pomažući stvaranje leukocita.
Jedan
od najbitnijih produkata kombuha čaja je glukuronska kiselina, koja se
stvara u zdravoj jetri, međutim, naša jetra najčešće ne može da luči
glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno
funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i
vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo,
pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih
hroničnih oboljenja. Ova kiselina vezuje otrove nastale u organizmu u
procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko
žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ona se ne resorbuje već se cela
odstranjuje. Sem što prečišćava krv ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi.
Glukuronska
kiselina potpomaže i stvaranje nekolicine važnih polisaharida:
hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu i kolagenu,
hondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice,
mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka,
dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo, ćelijsko
disanje i balans ph vrednosti krvi . Takođe glukuronska kiselina utiče
na smanjenje nivoa LDL i ukupnog nivoa holesterola uz povećanje nivoa
HDL (dobar holesterol)5.
Još
uvek se radi na istraživanjima antikancerogenih svojstava kombuhe ali
postoje brojna zapažanja i svedočenja na osnovu ličnih iskustava ljudi
koji su više godina konzumirali ovaj napitak, kao i istraživanja
sprovedena na Ruskom stanovništvu koja ukazuju da kombuha može podići
otpornost protiv raka, kao i sprečiti kardiovaskularne bolesti ,
pospešiti probavne funkcije, pospešiti gubitak težine kod gojaznih9, smanjiti upalne probleme .8
Zahvaljujući
svim ovim osobinama čaj od kombuhe se se alternativno koristi u
lečenju: hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije, hemoroida,
dijabetesa, reume i gihta, demencije, vrtoglavice. Sportisti ga zovu
"energetska bomba" jer 15 min nakon uzimanja organizam dobija izuzetnu
energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i
redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj
mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.
Preporučena
doza je čaša do dve dnevno, a poželjno je konzumirati veće količine
vode kako bi se potpomogla eliminacija toksina i izbegla eventualna
neželjena reakcija organizma. Trudnicama, doiljama se ne preporučuje
ovaj napitak zbog antibitskog dejstva a dijabetičarima zbog prisustva
šećera.
KOMBUHA GLJIVA PRIPREMA
Kombuha
čaj se pravi u povećoj staklenoj, zemljanoj ili porculanskoj tegli
(izbegavajte plastične i metalne) i to tako što na 2 litra prokuvane
vode (najbolje izvorske) dodajete kašićicu zelenog ili crnog čaja ili
kombinacije s nekim drugim čajem (zeleni i crni čaj se koriste jer
mikroorganizmi kofein iz njih koriste za sintezu nukleinskih kiselina, s
tim što ga crni sadrži manje a biljni čajevi ne sadrže).
Petnaestak minuta nakon toga,procedite tečnost te dodajte 100 grama belog šećera u mlak čaj i lagano mešajte dok se ne istopi.
Kada se prohladi do sobne temperature sipajte čaj u posudu.
Kombuha gljiva se prvo treba lagano isprati mlakom vodom i lagano je stavite u čaj.
Nakon toga prekrijte otvor na tegli sa pamučnom ili lanenom krpicom i pričvrstite gumicama.
Nemojte stavljati predebelu tkaninu,jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju.
Teglu zatim stavite na tamnije mesto,pošto se kombuha gljiva ne sme izlagati direktnoj svetlosti.
Ukoliko
želite da kombuha napitak ima blago sladak ukus, držite je tako 4 do 7
dana, ako želite jači i kiseliji ukus, ne pomerajte je 10 do 12 dana
(Naša preporuka je da ako prvi put pijete čaj od kombuhe napravite blag
napitak, jer glukonska kiselina direktno ide u krvotok i menja njegov
ph, ako je previse kisela).
Vadite
kombuhu isključivo čistim rukama i sapirajte mlakom vodom, zatim je
premestite u čistu posudu, sipate u novi čaj i dodajte 1 decilitiar od
starog čaja.
master biolog, Đorđija Nikić
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.