субота, 30. март 2013.

Vrste ljubavi


Verovatno možete prepoznati kakvom ljubavlju vi volite, međutim, ako vam to ne polazi za rukom, pokušajte da se pronađete u nekom od sledećih tipova. Tako ćete ubuduće unapred znati šta od partnera možete da očekujete i zbog čega vam on (ne) odgovara. Osim toga znaćete i zbog čega vam partner pokazuje svoju ljubav na određeni način. Znamo da ljubav ne treba deliti na ovakvu ili onakvu sve dok se voli, ali evo kako psiholozi razlikuju tipove ljubavi.



Romantična ljubav - Osoba koja oseća ovakvu ljubav neprestano misli o svojoj ljubavi, ljubomorna je, nerealna, mnogo toga će tolerisati, oseća fizičku privlačnost i traži neprestano dokaze da joj je ljubav uzvraćena. Obično ovakva vrsta ljubavi traje od nekoliko meseci do nekoliko godina.
Prijateljska ljubav - Ljubavnici uživaju u vremenu koje provode zajedno, ali i u bliskom prijateljstvu. Ovakva ljubav je prijatna, sporo ali sigurno se razvija, ne traži dokazivanje i nije opterećena seksom.
Nesebična ljubav - Ljubavnici ili jedan od njih vole potpuno i nesebično. Često su spremni da žrtvuju svoje želje kako bi ugodili partneru.
Proračunata ljubav - Partner pažljivo proučava osobe koje poznaje tražeći “pravu osobu” koja mu odgovara i slična mu je po interesovanjima, materijalnom statusu, poreklu…
Ljubav “igra” – Jedan ili oba partnera uživaju u igrama zavođenja, osvajanja, izlaženja… Ne javljaju se velika osećanja i nikad se ne vežu na dugo. Kada je partner osvojen, igra prestaje da bude zanimljiva.
Ljubav koja služi za pokazivanje – Osoba pronalazi partnera koji joj imponuje statusom ili izgledom, te voli tog partnera samo toliko koliko može da ga pokazuje drugima.
Postoje neke kombinacije partnera koji se vrlo dobro slažu, na primer prijateljski ljubavnik s proračunatim ljubavnikom, dok su neke druge kombinacije kobne, kao što su romantični ljubavnik i ljubavnik koji ljubav shvata kao igru.

Izvor: Stil

Autor: Milica Prelević

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.