субота, 30. март 2013.

Jedite više meda, a evo i zašto!


Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, med se od davnina smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lekova za lečenje širokog spektra tegoba.



Istorija upotrebe meda stara je koliko i istorija čoveka, pa se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korišćenju. Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja praistorijska slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu jedne pećine u Španiji. I egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a neverovatni nalazi posuda s još jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

Jedinstven sastav slatke tečnosti

Med je mešavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, zatim minerali natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, jod, bakar, hrom i selen) i drugih vrednih sastojaka. Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%). Količine pojedinih stvari zavise od vrste meda kao i  njegovog porekla.
Ova namirnca je veoma važan izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu pa je stoga pogodna za sportiste, posebno jer povećava izdržljivost i smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svom sastavu, med je takođe i vrlo cenjen antioksidans.
Kod male dece, pre nego se med uvede u ishranu, preporučuje se da se pričeka dok dete napuni 12 meseci.

Šta sve leči:

Različite vrste meda često ciljano deluju na pojedine tegobe. Tako na primer lipov med olakšava tegobe disajnih organa i prehladu, ali med od lipe nije preporučljiv srčanim bolesnicima. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, reguliše rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospešuje mokrenje, a deluje i protiv napetosti ili migrena. Tamni med kestena poboljšava cirkulaciju, regulše rad želuca, creva, jetre i žuči, preporučuje se kod anemije, uklanja umor i jača mišiće kao i imunitet organizma. Bagremov med koristi se kod problema krvotoka, kod zatvora, a kako deluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadski (cvetni) med preporučuje se posebno kod alergija i za jačanje imuniteta.

Lekovitost raznih vrsta meda

Lečenje medom naziva se apiterapija, a spisak njegovih lekovitih dejstava je dugačak. Najpoznatije lekovito dejstvo meda je olakšavanje simptoma gripa i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sistema, kao što su bronhitis, upala grla i sinusa. Izvrstan je za rane jer deluje kao antiseptik, smanjuje bol, a takođe i izvlači otrove od ugriza ili uboda. Na opekotinu možete što je moguće pre naneti čisti med, što će sprečiti stvaranje plihova i omogućiti zarastanje kože bez ožiljka. Pri kožnim problemima, kao što su ispucala koža, osipi, svrab, kao i razne kožne nečistoće pomažu obloge od meda.
Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, čira na želucu, a stavljanje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Takođe, med može pomoći u podizanju kokličine gvoždja i snižavanju  masnoća u krvi, kao i čišćenju celog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno delovanje kod problema s očima, migrene, konjuktivitisa itd.

Saveti za lepotu

Med je i sastavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda. Odličan je kao maska za lice koja uklanja kožne nečistoće, hrani suvu i dehidriranu kožu i pomaže u uklanjanju bora.
Med takođe deluje na postizanje i održavanje idealne telesne težine. Ukoliko imate manjak kilograma, med vam može biti od pomoći jer njegova redovna konzumacija podstiče apetit kod ljudi koji ga inače nemaju.
S druge strane, jednostavan i vrlo efikasan napitak, inače korišćen i za detoksikaciju, pomaže i u redukciji telesne težine. Čaši mlake vode dodajte jednu kafenu kašiku meda i dve kašike soka limuna. Popiti svako jutro na prazan želudac. Takođe, ovaj napitak možete popiti nakon obilnijih ili masnijih obroka.

Zanimljivosti

- U našem jeziku pčela je jedina životinja koja ne ugine nego umire.
- Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.
- Iznad temperature od 41 °C gube se lekovita svojstva meda tako da pri dodavanju meda čaju treba pripaziti da čaj nije prevruć.
- Kristalizacija je prirodno svojstvo meda koje nimalo ne utiče na njegov kvalitet.
Ova jedinstvena zlatna tečnost ukusna je i mnogo zdravija alternativa belom šećeru. Poboljšajte i očuvajte svoje zdravlje i vitalnost uz ovaj čudesni slatki dar prirode!
http://kakonarodkaze.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.