уторак, 26. март 2013.

Dubrovačka rozata


Dubrovačka rozata, poznata i pod nazivom rožata ili rožada, tradicionalna je dubrovačka poslastica posebice omiljena u ljetnim mjesecima. Radi se o kremi sličnoj poznatom crème caramelu, a ime je dobila prema dubrovačkom likeru od ruža, poznatijem kao rozulin koji se koristi za aromatiziranje ovog ukusnog deserta. U novije vrijeme se umjesto rozulina često koristi rum.




Dubrovačka rozata


Za 4 osobe
Vrijeme pripreme:
Vrijeme kuhanja/pečenja:
Ukupno vrijeme:
Težina pripreme: Jednostavno

Kategorija: Mousse, kreme & sladoledi, Hrvatska kuhinja
Kuhinja: Hrvatska


Dubrovacka Rozata Tatlısı



Umjesto likera od ruže ili ruma u rozati možete upotrijebiti neki drugi aromatični ili voćni liker, a koricu limuna možete zamijeniti koricom naranče. Ukoliko volite eksperimentirati u kremu dodajte sjemenke vanilije ili đumbir u prahu, a rozatu poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem ili voćem po izboru. To, naravno, više neće biti tradicionalna dubrovačka ubrovačka rozata ali će sigurno i dalje biti ukusna.
Karamel
8 žlica šećera
Rozata
Sastojci
500 ml mlijeka
6 žlica šećera
6 jaja
2 žlice vanilin šećera
korica 1 limuna
2 žlice likera od ruže (ili ruma)
Postupak
Za karamel umak uspite šećer u posudu debelog dna i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Potom pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju. Za vrijeme kuhanja šećer ne miješajte. Posudu maknite s vatre pa dobiveni karamel pažljivo rasporedite među 4 keramičke posudice. Budi brzi jer će se karamel jako brzo stvrdnuti. Posudice s karamelom okrenite naopačke tako da karamel prekrije i stranice. Ostavite da se ohladi.
Pećnicu ugrijte na 150°C. U posudi ugrijte mlijeko i 6 žlica šećera stalno miješajući dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U međuvremenu pjenjačom istucite jaja sa vanilin šećerom. Miješajte samo onoliko koliko je potrebno da se jaja i šećer povežu, pazeći pritom da se smjesa ne zapjeni. Nikako nemojte koristiti električni mikser. Dodajte koricu limuna i liker od ruže ili rum i pomiješajte. Na kraju u smjesu ulijte mlijeko i polagano miješajte dok se sve zajedno ne sjedini. Dobivenu smjesu procijedite kroz gusto cjedilo i ulijte u pripremljene kreramčike posudice. Posudite rasporedite u duboki lim za pečenje pazeći da se međusobno ne dodiruju. Potom u lim pažljivo ulijte vruću vodu do otprilike 2/3 visine keramičkih posudica.
Rozatu pecite oko 35 minuta, a potom pažljivo izvadite posudite iz vodene kupelji. Ostavite ih da se ohlade na sobnu temperaturu, pokrijte ih plastičnom folijom i dobro ohladite preko noći u hladnjaku.
Kada ste spremni za posluživanje, rozate pažljivo prevrnite na tanjur zajedno sa karamel umakom koji će poteći iz posudica. Odmah poslužite.

Autorica:

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.