понедељак, 25. март 2013.

Tri velike zablude o srećnoj ljubavi

Možda vas baš ova pogrešna uvjerenja spriječavaju da održite trajan, ispunjavajući odnos kakav želite.

Bajke ili mitovi o romantičnoj ljubavi su ugrađeni u našu kolektivnu svijest. Na nekom nivou svi mi još uvijek vjerujemo u bajkovite verzije ljubavi. Ipak, ovi mitovi zapravo mogu da vas skrenu sa vašeg puta i pronalaženja ljubavi za cijeli život. Zašto? Jer živjeti u zabludi ne može da vam donese iskonsku ljubav i trajnu sreću, samo prava istina može da vam pomogne u tome.
Mit  1: Slijepo vjerujemo da je samo naš partner izvor čiste i vječne ljubavi
Vjerovanje da samo druga osoba može da bude izvor ljubavi je toliko veliko, da se obično ne dovodi u pitanje. Mi "tražimo ljubav" i "nalazimo ljubav" u drugima. Ipak, to je samo mit. Istina je da nepresušni izvor ljubavi postoji unutar nas samih. Svako od nas ima svu ljubav koja mu je potrebna, baš u suštini svog bića. To je ono što je najveća istina. Kada izvor ljubavi pronađemo u sebi, možemo ga beskrajno dijeliti sa drugima. Ipak, mi uvijek nekako propustimo da ga otkrijemo, jer očajnički tražimo ljubav negdje drugo.

Mit  2: Vjerujemo da ljubav i strast uvijek treba da budu kao na početku veze
Kada se zaljubimo mislimo kako će to trajati zauvjek. Svakako da nam se čini kao da hoće! Postoji vanvremenski, vječni kvalitet te posebne ljubavi koju tada osećamo. Ipak, za skoro sve, početni sjaj zaljubljivanja blijedi tokom vremena i nestaje ili se produbljuje u vidu zrelije ljubavi. Često, kada se ovo iskustvo završi, mi vjerujemo da je ljubav nestala, ili da smo sa pogrešnom osobom. Istina je da je iskustvo zaljubljivanja privremeno stanje koje nam samo otvara mogućnost uviđanja suštine koju oboje imamo u sebi, odnosno prave ljubavi. Ako ste shvatili ovu istinu, onda uvijek možete imati pristup ljubavi koja nikada neće izbledjeti.

Mit  3: Romantična ljubav će ispuniti sve nezadovoljene potreba i pružiti nam beskrajnu sreću
Danas ljudi očekuju previše od intimnih odnosa. Kroz veći dio ljudske istorije romantične veze nisu ni postojale. Sada pridajemo preveliki značaj i imamo velika očekivanja od ove vrste odnosa. Istina je da, iako možemo da budemo zadovoljni sa našim partnerom, niko osim nas samih nije izvor sreće za nas. Baš kao i sa ljubavlju, sreća je posao koji se radi iznutra. Ako niste u kontaktu sa izvorom radosti u sebi, nećete ga naći ni van sebe. Bez obzira koliko je vaš partner divan i dalje će postojati osjećaj da vam nešto nedostaje, jer niste povezani sa unutrašnjim izvorom sreće.

Ovi mitovi podrazumijevaju fokusiranje na spoljašnje izvore ljubavi, sreće i ispunjenja. Pravo pitanje koje moramo da se zapitamo je, da li želimo ono što je stvarno i istinito ili želimo fantaziju? Kada najzad prihvatimo da ovi mitovi nisu konačna istina, tu je kraj bajke i početak rada na stvarnoj sreći. Kada otkrijete pravu ljubav koja je u stvari u vama samima, ne postoji limit koliko divni i skladni svi vaši odnosi mogu da postanu.
Smedia.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.