уторак, 12. март 2013.

Aromaterapija: njega koja liječi

Aromatične biljke i njihova ulja upotrebljavaju se već tisućama godina. Stari Egipćani poznavali su svojstva eteričnih ulja koja su koristili prilikom balzamiranja i u kozmetičkim pripravcima. No, kombiniranje masaže i eteričnih ulja oživjelo je 50-ih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući kozmetičarki Marguerite Maury. Ona je eterična ulja razblaživala biljnima i, nadahnuta metodama tradicionalne tibetanske medicine, razvila posebnu tehniku aromamasaže koju odlikuje nanošenje ulja uz živčane centre kralježnice i biranje esencija ovisno o fizičkim i emotivnim potrebama. Nakon aromaterapije uočeno je općenito poboljšanje mentalnog stanja te stanja kože uz uklanjanje reumatskih bolova, mirniji san, veći užitak i seksu i slično.
Aromaterapija posljednjih godina doživljava pravu renesansu. Otkrivaju se brojna svojstva blagotvornih ulja koja se danas nalaze u gotovo svim kremama za njegu lica i tijela, šamponima, kupkama, svijećama..., a zahtjevniji pak zaljubljenici u prirodan način njege i ozdravljenja eteričnim uljima, kompletnu njegu duha i tijela pronaći će u specijaliziranim salonima za aromaterapiju.

shutterstock_2216223Dobro je znati
Eterična ulja ne liječe samo jednu boljku, nego djeluju na cjelokupni organizam: smiruju, uravnotežuju, pomlađuju duh i tijelo. U stabljici, listovima, cvjetovima, korijenu i drugim dijelovima u kojima se nalaze eterična ulja utkane su čarobne formule koje im je podarila priroda. No, primjena eteričnih ulja ima ograničenja: eterična ulja nikad se ne apliciraju direktno na kožu, osim lavande i čajevca koji se ponekad mogu koristiti u izvornom obliku. Eterična ulja su visoko koncentrirane supstance koje se koriste u razrijeđenom obliku. Miješaju se s jabučnim octem, soli, baznim uljem, medom ili jogurtom. Kod doziranja vrijedi pravilo - manje je više.

Utječu na raspoloženje
Udišu se, utrljavaju, jedu, piju... no, to nije sve. Miris kojim se poprskate svako jutro može utjecati na vaše raspoloženje jer ima isto djelovanje poput eteričnog ulja. Budući da parfem udišete svaki dan, važno je da odaberete miris koji će vam najviše odgovarati u određenom trenutku dana: ujutro dajte prednost tonificirajućim mirisima (mirisi agruma), koji će vas ispuniti energijom i razbuditi. A zatim? Pročitajte i otkrijte koja je vaša idealna mirisna baza i požurite kupiti odgovarajuću za sebe.

  • Kad ste napeti i želite opuštajući miris, na zapešća i vrat poprskajte miris na bazi gorke naranče ili kamilice. Pomoći će vam da ponovno pronađete mir.
  • Protiv tjelesne i mentalne iscrpljenosti: Ako je vaš problem preopterećenost poslom, posebno ako se radi o intelektualnom radu, vaš najmoćniji saveznik je ružmarin. Njegova esencija djeluje energetski i tonificira jer ružmarin raste u područjima gdje sunce snažno grije.
  • Poboljšajte pamćenje: Miješaju vam se datumi i imena, ne možete ih se prisjetiti kad je potrebno, teško se koncentrirate? Umor vas je otupio i morate obnoviti svoje zalihe energije. Prava esencija za vas je bosiljak, koji uspješno otklanja intelektualni zamor, ali i tjeskobu te bolove u mišićima.
  • Protiv depresije: Vaše raspoloženje je ispod nule, a ne znate što je tome uzrok? Ne brinite: to se svakome može dogoditi, čak i bez nekog konkretnog razloga. Kako biste prevladali napade melankolije, potražite pomoć od esencije borovine. Njen snažan i ljekovit miris neprijatelj je stresa, napetosti i depresije.
  • Ako ste bezvoljni: Kad ste bezvoljni i nezainteresirani za sve oko sebe, posegnite za ylang-ylangom. Ekstrakt egzotičnih žutih cvjetova, zahvaljujući svom stimulativnom i antidepresivnom djelovanju, može vas potaknuti na akciju.
  • Nesanica: Ako zbog razmišljanja o njemu ne možete zaspati, pomoći će vam esencija gorke naranče. To je odlično sredstvo protiv tjeskobe, a riješit će i problem nesanice, nervoze i umora.
  • Smanjite naslage celulita: Ako je celulit i vaš problem, pravi je trenutak da isprobate smreku, ima izrazito drenažno i dijuretičko djelovanje. Vaše će noge ponovno biti u formi.
  • Riješite se nadraženosti: Vaša koža je crvena i nadražena od vjetra ili kontakta s grubom tkaninom? Pomozite joj lavandom, koja ima analgetičko, antiseptičko i umirujuće djelovanje. Za kratko vrijeme riješit će sve neugodne probleme kože.

4 najčešća recepta

  • Pripravak za zrelu kožu: Ulje pšeničnih klica (ako je osoba alergična na žitarice, neka primijeni ulje koštice marelice) u koje valja ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja tamjana i pamarosa.
  • Za opuštanje i dobar san: Pomaže nekoliko kapi lavande i melise u aromalampi. Smilje je antistresno ulje.
  • Za podizanje energije i opuštanje: Kapi eteričnog ulja ylang ylanga i naranče u aromalampi opuštaju i podižu životnu energiju. Ylang ylang je ulje poznato po afrodizijačkom djelovanju, naglašava senzualnost i ženstvenost.
  • Protiv celulita: Borovica, grejp i ružmarin u baznom ulju ili borovica, crni papar i cedar.

shutterstock_7000249Blagotvorna masaža
Masaža eteričnim uljima najbolji je put za besprijekoran izgled: potpunu opuštenost ili dodatnu energiju, kožu bez celulita, viška kilograma ili prištića, ovisi o izboru ulja. Pažljivo odabrana maksimalno tri eterična ulja tvore idealnu rapsodiju, a pravilnim miješanjem pojačava se njihovo zajedničko djelovanje. Aromamasaža je kraljica svih masaža. Nježnim pokretima potiče se cirkulacija, opuštanje mišića, rad limfe, a istovremeno eterično ulje koje je građeno od sićušnih molekula brzo prodire kroz velik dio kože do svih organa i tako djeluje na cijelo tijelo. Prije tretmana aromamasaže obavezna je svojevrsna zdravstvena analiza. U razgovoru s klijentima dobiva se slika njihova fizičkog, mentalnog i emocionalnog stanja pa se na temelju toga određuje cilj, tj. problemi koji će se uklanjati za aromaterapije i tek tada se biraju ulja. Pitom je presudan miris koji se u danom trenutku svidi klijentu, ono što mu je baš najpotrebnije. Eterično ulje, naime, najbolje djeluje ako osobi odgovara miris.

Eterična ulja u kosi

Jedan od načina za njegu i regeneraciju kose i vlasišta su pakunzi, maske i masaže blagotvornim pripravcima s eteričnim uljima. Čista eterična ulja zbog svoje se koncentracije nikada ne nanose direktno na kosu i vlasište. Aroma pripravci za njegu kose rade se od podloge u koju se zatim stavlja nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja. Kao podloga mogu se upotrijebiti šampon, regenerator, maska ili ulje za njegu, posebno jojobino ulje koje najdulje ostaje na kosi. Odabir ovisi o tipu kose, stanju vlasišta i cilju koji želite postići.

  • Eukaliptus smiruje, djeluje antiseptički, pospješuje cirkulaciju vlasišta i stimulira regenerativnu sposobnost stanica. Vrlo je učinkovit kod problema suhog vlasišta i kose.
  • Limun smanjuje izlučivanje sebuma, osvježava i krijepi vlasište, pospješuje cirkulaciju vlasišta, ima antiseptičko i adstringentno djelovanje. Preporučuje se kod masnog vlasišta i kose.
  • Ružino drvo obnavlja i uravnotežuje rast stanica vlasišta, smiruje osjetljivo, nadraženo, suho i raspucano vlasište.
  • Lavanda jača korijen kose, obnavlja stanice vlasišta, smiruje vlasište i smanjuje izlučivanje sebuma.
  • Jasmin smiruje, vlaži i harmonizira te djeluje na ekceme. Učinkovito pomaže kod problema suhe kose.
  • Geranij djeluje tonizirajuće, regenerirajuće i antiseptično te potiče obnavljanje stanica.
  • Neroli umiruje i osnažuje cirkulaciju te aktivno regenerira tkivo.
  • Bergamot djeluje umirujuće, antiseptički i tonizirajuće.

Roberta Flojhar • Fotografije Inmagine

2 коментара:

  1. Koje eterično ulje je najbolje za masažu, što preporučujete. spa vikend

    ОдговориИзбриши
  2. Melisa ima odličan miris, i koristim ju u lampicama, za opuštanje navečer. Lavanda mi nikad nije sjela kao miris.
    wellness vikend

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.