Petak trinaesti i krofne sa osmehom
Još jedan opušteni petak trinaesti
Ovo je bukvalno poslastica
koju možete spremiti kada vam dođu iznenadni, što bi rekli ne
najavljeni gosti. Dok vi pristavite kaficu, umutićete na brzaka krofnice
i staviti ih da se peku. Nećete ni kafu s gostima popiti, a krofnice će
već zamirisati iz kujne. Pa još ako imate domaćeg pekmeza od kajsija,
mmm… Ništa brže, lepše i ukusnije…
Neće vam trebati ni mnogo vremena ni mnogo sastojaka, garantujem da sve već sada imate u frižideru 🙂
Za najbrže američke krofnice iz rerne potrebno je:
- 2 jaja
- 17 ravnih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2,5 – 3 dl jogurta (može i kefir)
- 1-1,5 dl ulja
- 4 kašike šećera
- 1 vanil šećer
- pekmez od kajsija (za punjenje)
- eurokrem ili nutella (za punjenje)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti jaja sa jogurtom ili kefirom (ako nemate može i kiselo mleko), a potom dodati sve ostale sastojke. Žicom za mućenje
sve dobro izmešati, da se dobije glatka smeša. Smeša mora da bude gušća
od smeše za palačinke, a ređa od smeše za uštipke. Ovako pripremljeno
testo, po pravilu, trebalo bi da se peče u aparatu za pečenje krofni.
Ako nemate aparat za pečenje krofnica,
nije greda 🙂 pecite ih kao ja u silikonskim kalupima za mafine ili
mini kuglofe. Krofnice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 °C
dok ne porumene. U zavisnosti od jačine vaše rerne, biće im potrebno
nekih 20-25 minuta.
Najbrže krofnice iz rerne punite
pekmezom od kajsija (ili nekim drugim pekmezom, marmeladom, džemom,
nutelom) i od gore pospite šećerom u prahu.
Ukoliko nemate kalup za mini kuglof možete koristiti kalupe za mafine.
U tom slučaju testo za krofnice sipajte u kalupe do pola, dodajte
kašičicu pekmeza, eurokrema ili nutele (ko voli može da ubaci i neku
voćkicu ili arancine), ili paricu a zatim preko punjenja sipati opet smešu za krofnice.
Inače, ove krofnice se stvarno jako brzo
prave, ukusne su pa se još brže jedu… Pravim ih baš često, ponekad, kad
mom dragom “padne šećer” ovo se kod nas i u ponoć pravi 😀
Prijatno!
Recept preuzet sa http://www.stasekuva.com/
Nešto kuvamo u glavi, a nešto na šporetu
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.