Poseban tretman za to vrijeme Kinezi imaju prema novogodišnjoj trpezi. Još tjedan dana prije blagdana počinju se pripremati raznovrsna ukusna jela i u njihovom odabiru i kuhanju domaćice imaju glavnu ulogu. One su zadužene ne samo za čišćenje i uljepšavanje kuće, već i za nabavu mesa, ribe, raznovrsnog povrća i voća koje treba pretvoriti u čudesne kulinarske kreacije i iznjeti pred članove obitelji na novogodišnju trpezu. Na njoj se obvezno mora naći ''Riba'', jer ta riječ na kineskom ima i značenje ''Svake godine će se prelivati''. Kineski kolač ''Niangao'' također je obvezan, jer ''Niangao'' na kineskom znači i ''Iz godine u godinu sve bolje''.
Običaj je da se bližnjima i prijateljima daju pokloni, tako da trgovci imaju pune ruke posla. Obzirom da se dolazak Nove godine koristi i za obilazak dalekoj obitelji i slično, ogroman broj ljudi kreće na putovanje, što dovodi do maksimalne živosti u prometu zemlje koja ima 1,3 milijarde ljudi. Nekoliko dana prije dolaska Nove godine svaka obitelj ubrzano i detaljno čisti svoju kuću kako bi iz nje otišla nesreća. Ponegdje se i stolarija boji crvenom bojom. Vrata i prozori se dekoriraju ukrasima od papira koje pružaju teme "sreća", "bogatstvo", "dugovječnost" i "sretan brak sa puno djece". Nekada su kinezi na taj dan nosili darove bogovima. Noć u kojoj se proslavlja dolazak Nove godine, se provodi u krugu obitelji.
Kuću ne smijete čistiti u vrijeme blagdana jer obiteljska sreća može biti pometena sa nečistoćom.
Treba biti pažljiv da se ne razbije neko kuhinjsko suđe, a treba izbjegavati upotrebu noža, makaza i oštrih predmeta jer oni mogu nanjeti štetu i donjeti lošu sreću u nastupajućoj godini.
Kosa mora biti oprana i sređena prije blagdana. Smatra se da posao oko frizure u vrijeme blagdana može donijeti financijske probleme. Frizeri koriste situaciju i uoči blagdana udvostručuju svoje tarife.
Vrijeme uoči dolaska Nove godine donosi brige dužnicima jer se računi tradicionalno sređuju krajem godine kako bih Nova godina započela bez dugova.
Izvor
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.