среда, 15. мај 2013.

SLATKO, RAKIJA I VINO OD RUŽE

RUŽE

Slatko, rakija i vino od ruže



Potiče iz Persije gde je bila cenjena lekovita biljka da bi kasnije pala u zaborav. Ružino ulje ima značajnu ulogu u kozmetici, u narodnoj medicini preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, za jačanje srca i nerava, kod preobilne menstruacije, nesvestice, vrtoglavice, glavobolje. Od latica vrtne ruže pripremaju se mnoga jela, od supa do poslastica.
Nekuvano slatko
Koristi se na ovaj način jer se ne gube vitamini, latice se samo izgnječe i pomešaju sa trostrukom količinom šećera. Uzima se 50 grama dnevno, za jačanje organizma.
Sok za snizavanje temperature
Prilikom kuvanja slatka od ruže dodamo još pola kg šećera više, pa kada je slatko gotovo, višak soka ocedimo i sipamo u teglu, zatvorimo, kuvamo na pari još 10 minuta.


Rakija od ruže
U pola litre prepečenice od šljiva sipamo pola litre soka slatka od ruže. Zatvorenu flašu ostavimo 8 dana na suncu, koju svaki dan promućkamo.
Ružino vino
Od 6 crvenih procvetalih ruža odvojimo latice, pažljivo ih operemo, stavimo u veću teglu. Pospemo sa 200 grama šećera i kašičicom limuntusa, prelijemo litrom vode. Povezanu teglu stavimo na sunce sve dok latice ne isplivaju na površinu, potom procedimo. Traje i po nekoliko godina.
Slatko klasik
250 grama cvetova očistimo od semena, posejemo kroz đevđir, kilogram šećera sipamo u šerpu, odozgo poređamo latice, polako zagrevamo, kuva se dok šećer ne počne da kaplje sa kašičice, dodamo sok od pola limuna, pa pustimo da se još malo prokuva. U tegle sipamo ohlađeno slatko.

http://www.magicnobilje.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.