среда, 15. мај 2013.

REN – VIŠE OD OBIČNOG ZAČINA

ren


Ljuti koren zlata vredan


Ren je višegodišnja zeljasta biljka, čijom se domovinom smatraju jugoistočna Evropa i zapadna Azija. Upotrebljava se u ishrani, kao začin i dodatak jelima, ali i kao lekovita biljka. Koristi se svež koren, koji ima ljut miris i ukus, i sveža biljka s cvetovima. Koren se može koristiti preko cele godine: svežinu mu održava vlažni pesak u podrumu, ako se zakopa pravovremeno. Koren rena se najčešće upotrebljava kao začin. Utvrdjeno je da sastojci korena rena sprečavaju razmnožavanje bakterija, a kao lek najčešće se uzima uz kisela jela, zatim u obliku sirupa, kuvan u belom vinu ili vodi, i kao čaj.
REN PROTIV UPALE SINUSA
Na ringlu staviti narendan ren, prekriti glavu peškirom i udisati isparenja 5-10 minuta. To se čini pred spavanje, i odmah se legne pokrivene glave. Za nekoliko dana bol će proći, a sinusi će početi da se čiste od gnoja.


SALATE SA RENOM
Posto je ren odlično sredstvo za čišćenje organizma
treba ga koristiti u svakoj prilici. Za to su pogodne razne salate. Na primer: napravite zelenu salatu sa mešavinom jogurta i kisele pavlake i dodajte joj narendani ren i mleveni kim; krupno narendanom korenu celera u kiseloj pavlaci takodje dodajte narendan ren i peršunov list; dodajte ga krompir salati… napravite svoju kombinaciju.
ČAJ OD RENA PROTIV PLUĆNIH BOLESTI
10 grama narendanog korena prelije se sa 2 decilitra
ključale vode i pusti da odstoji nekoliko minuta.
Pije se 2-3 puta dnevno mala šolja.
REN PROTIV ASTME
Četiri supene kašike narendanog rena kuvati lagano
sa šoljom jabukovog sirćeta. Kada se ren razmekša procedimo ga i dobijenoj količini dodamo istu količinu meda. Ovu smesu lagano kuvamo da se zgusne,
pa dodamo ranije skuvani ren i pustimo da se kaša ohladi.
Uzimati ujutru i uveče po jednu kašiku.

http://www.magicnobilje.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.