субота, 11. мај 2013.

Kom emotivnom tipu pripadate?








Emotivni tip je filter kroz koji posmatrate svet oko sebe, nacin na koji se ophodite prema sebi, pogotovo kada se nalazite pod stresom. Da biste najbolje iskoristili sve svoje potencijale, potrebno je da znate kom tacno emotivnom tipu pripadate i da to prihvatite, kao i da svoje najbolje osobine sto vise istaknete i da ih favorizujete.
Najbitnije je da pronadjate ravnotezu, odnosno da pojacate najbolje karakteristike svoje licnosti i da ojacate one najslabije.







Tip 1 - Intelektualan tip, mislilac

Intenzivno analiziraju i najbolje se osecaju u svom "umnom carstvu". Skoro ceo svet za njih je produkt racionalne misli. Nisu avanturisti i retko se upustaju u bilo sta sto nije po planu i o cemu se nije najpre dobro promislilo. Ne vole nista sto je ad hoc ili neozbiljno.
Da li ste uvek spremni da pronadjete resenje za neki problem, da li uvek imate listu "za" i listu "protiv" uz sebe, ili barem papir i olovku kako biste listu na licu mesta napravili? Vise volite planove nego spontanost i izazov iznenadjenja? Da li se desava da ne mozete da zaspite, jer vam je um preopterecen mislima?

Ako pripadate ovom tipu, preporucuje vam se:

- Disite. Udah na nos, izdah na usta. Svakodnevno i redovno vezbajte, da duboko disete.
- Fizicke vezbe. Sta god vam odgovara, samo se aktivirajte. "U zdravom telu - je zdrav duh", a vama je um najbitniji. Vezba je jedan od dobrih nacina da opustite telo i um.
- Saosecajte se. Zapitajte se kako bi bilo da ponekad reagujete iz srca umesto iz glave? Saosecajte se sa bliznjima i kada zelite nekom drugom da pomognete.










Tip 2 - Empata, emotivni sundjer

Vrlo su osetljivi, brizni i odlicna su podrska svojoj okolini. Ponekad osecaju i vise nego sto je potrebno. Da li su vam nekada rekli da ste previse emotivni ili previse osecajni? Ako vam se prijatelj uzbudi, i vi se uzbudite, kad neko pati, i vi patite. Da li ume da vam smeta buka, mirisi ili previse price?

Ako pripadate ovom tipu, preporucuje vam se:

- Planirajte kratke pauze u toku dana da biste se opustili. Idite u setnju, meditirajte sami u sobi. Koncentrisite se na disanje i na to da izdahom izbacite sve negativno iz sebe, misli i osecanja: anksioznost, bes, strah.
- Zastitite svoju osecajnost. Napravite listu od 5 situacija u kojima se najslabije snalazite i smislite plan kako da ih bolje resavate u buducnosti.










Tip 3 - Stena, jaka i tiha licnost

Postojana, pouzdana i stabilna licnost koja je uvek tu za druge. Pred ovim osobama mozete pokazivati svoja najrazlicitija osecanja i nikad vam se nece smejati, iako oni imaju dosta muke da pokazu svoja sopstvena osecanja.

Da li vam je lakse da slusate nego da govorite? Da li mislite da ste skoro najpouzdanija od svih drugih koje pozajete? Da li ste generalno zadovoljni trenutnom situacijom u vezi, iako vas partner skoro moli da ponekad pokazete svoja osecanja i slabosti.

Ako pripadate ovom tipu, preporucuje vam se:

- Pocnite da irazavate i delite osecanja pred drugima umesto da samo odgovarate na njih. Pokazivanje emocija je znak postojanja strasti i darezljivosti.
- Svakog dana pokazite jedno osecanje. Vodite beleske o tome kako se osecate, svakog dana.

Nemojte zadrzavati osecanja. Jeste li iznervirani, zaljubljeni? Sta god da je, zapisite, i recite to nekome.










Tip 4 - Emotivno uskladjeni

Ove osobe vole da dele svoja osecanja i da ih pokazuju. Vrlo brzo prelaze preko nekih negativnih osecanja i zaboravljaju ih lako. Njihova greska je sto previse dele osecanja sa drugima, a sto moze izazvati odbojnost. Da li ste napeti ako zadrzavate osecanja? Kada naidjete na problem da li automatski javljate ljudima sta se desava? Da li mozda imate problem da uvidite gde su granice emotivnosti kod drugih osoba?

Ako pripadate ovom tipu, preporucuje vam se:

- Pre nego sto potrazite pomoc, sledite svoju intuiciju. Sacekajte da vidite sta vam kaze vas unutrasnji glas. Resite situaciju sa nekog mirnog mesta. Posvetite se pravljenju sopstvenih emotivnih misica.
- Najbitnija veza u kojoj cete ikada biti je sa sobom. Ako je ona uredjena kako treba, takvi ce biti i odnosi sa drugim osobama. To sto znate kom emotivnu tipu pripadate ce vam pomoci, da se razvijate evoluirajuci i da postanete zaista mocni u uspostavljanju unutrasnje ravnoteze i skladnih odnosa.



http://www.astrolook.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.