U maju naše pijace počinju da se pune jagodama, crvenim, slatko-kiselim, sočnim...Iako je preporuka pedijatara da se jagode, sok od jagoda i ništa što sadrži ovo voće u tragovima, ne daje djeci do navršene godine života, zbog mogućih alergijskih reakcija, ipak će mnogi reći da su im jagode najomiljenije voće.
Ukus, boja i ime, inspiracija su i mnogim umjetničkim delima, a u
literaturi najviše se vezuju za romantiku i zaljubljenost. Ko može da
odoli pozivu na svježe jagode i recimo kafu, u nekoj zelenoj, cvjetnoj
bašti... Zanimljivo je da jagode pripadaju porodici ruža, latinski
Rosaceae. Prvi zapisi o njima sežu u doba Rimskog carstva. U srednjem
vijeku na dvoru Luja XIV prvi put je organizovan uzgoj, a u 18. vijeku
počinje sistematsko sađenje jagoda nakon stvaranja hibrida Fragaria
ananasa.
Postoji nekoliko sorti gotovo jednako kvalitetnih jagoda: mis, kleri,
marmolada, elsanta, madeleine, maja i alba. Sve su vrlo prijatnog
ukusa, favorit ovog prostora je kleri - sorta koja dozrijeva veoma rano,
nekoliko dana prije marmolade i zato je pogodna za hladnija podneblja
kontinentalne Evrope. Lišće joj je intenzivno zeleno i vrlo svijetlo, a
produktivnost velika. Plod je izduženog konusnog oblika, jarkocrven i
otporan na rukovanje i prevoz.
Ako se uzgaja u plastenicima i staklenicima, svaka sadnica okružena
je plastikom kako se plodovi ne bi zaprljali u dodiru sa zemljom i kako
bi bio spriječen razvoj korova. Smatra se da su to idealni uslovi za
rast jer se neprekidno održava približno ista temperatura i vlaga tla.
Jagode nijesu samo hedonistički doživljaj, one su i bogat izvor
folata - jednim obrokom jagoda osiguravamo 20 posto preporučenih dnevnih
potreba, i vitamina C jednim obrokom osiguravamo 140 posto preporučenih
dnevnih potreba, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno sa
antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Nadalje, dobar su izvor vlakana - jednim obrokom osiguravamo 20 posto
preporučenih dnevnih potreba, koja blagotvorno djeluju na probavni
sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i
štite od karcinoma debelog crijeva.
Prema piramidi pravilne ishrane popularnoj u svijetu, preporučeno je
konzumiranje dva do četiri obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima
se 8 jagoda srednje veličine, što je približno 150 grama, što znači da
treba jesti u vrijeme sezona jagoda najmanje dvadesetak ovih sočnih
plodova dnevno.
Zagovornici zdrave ishrane preporučuju jagode, i to prije svega
šumske, za proljećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (pijeska) u
bubrezima i žučnoj kesi. Međutim, za ovaj efekat se tvrdi da je
preporučljivo jesti kilogram jagoda na dan i to tokom najmanje mjesec
dana. Naravno, jagode treba da budu kontrolisanog porekla, najbolje
šumske, ali naravno, dobre su i one čiji se proizvođači pridržavaju
zdravstvenih standarda o uzgoju.
Naravno, jagode se mogu jesti sa šećerom - rashlađene i slatke, a
beskrajni je niz recepata za poslastice kojima se mogu dodavati. Postoji
i recept za masku koja podmlađuje - propasirane jagode se pomiješaju sa
malo mlijeka i drže sat vremena na licu.
IZVOR:portalanalitika.me
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.