Od 2010. na ovom blogu tvrdim da je strah od
masnoće i kolesterola jedan veliki i neutemeljeni mit i zabluda, i da je kampanja protiv kolesterola najveća prijevara 20-tog stoljeća. Što kažete vi,
poštovani liječnici, koji ste slučajno nabasali na ove stranice?
Evo što kaže doktor medicine Dwight Lundell:
(Prijevod s engleskog: Anita Šupe)
Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu,
znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško
priznajemo da smo u krivu. Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam bio u krivu.
Kao kardio kirurg s 25 godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5 000
operacija na otvorenom srcu, došlo je vrijeme da ispravim ono što je krivo s
medicinskim i znanstvenim činjenicama.
Dugi niz godina radio sam s drugim istaknutim
liječnicima, tzv. opinion makerima – kreatorima javnog mišljenja. Bombardirani
znanstvenom literaturom, kontinuirano pohađajući obrazovne seminare, mi kreatori
javnog mišljenja inzistirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog
povišenog kolesterola u krvi.
Jedina prihvaćena terapija bila je
prepisivanje lijekova za snižavanje kolesterola i dijeta sa jako ograničenim
unosom masnoće. Potonje bi naravno snizilo kolesterol kao i same srčane
bolesti. Odstupanja od ovih preporuka smatrana su herezom i zlouporabom.
Ali ovo ne funkcionira!
Ove se preporuke ne mogu više ni znanstveno a ni
moralno opravdati. Otkriće od prije nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih
bolesti upala u arterijama polako dovodi do smjene paradigmi u načinu
tretiranja srčanih i drugih kroničnih bolesti.
Davno uspostavljene prehrambene preporuke
dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj
patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti
čovječanstva.
Unatoč činjenici da 25% stanovništva uzima
skupe statine (lijekove za snižavanje kolesterola) i unatoč činjenici da smo
smanjili unos masnoće u našoj prehrani, ipak će ove godine od srčanih bolesti
umrijeti više Amerikanaca nego ikada prije.
Statistika iz American Heart Associations
pokazuje da 75 milijuna Amerikanaca trenutno pati od srčanih bolesti, 20 milijuna
boluje od dijabetesa i 57 milijuna ima pred-dijabetes. Ovi poremećaji svake
godine pogađaju sve mlađe osobe, u sve većem broju.
Jednostavno rečeno, bez upalnog procesa prisutnog
u tijelu, ne postoji način da se kolesterol nakupi u stijenkama krvnih žila i
da uzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol bi
slobodno cirkulirao po cijelom tijelu onako kako je to priroda odredila. Upala
je ta koja uzrokuje da kolestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.
Upala nije ništa komplicirano – to je
jednostavno prirodna obrana našeg tijela protiv napadača kao što su bakterije,
toksini ili virusi. Ciklus (proces) upale savršen je način kako se naše tijelo
štiti od ovih bakterijskih i virusnih napadača. Međutim, ako kronično izlažemo
tijelo ozljedama od toksina ili od hrane za koju naše tijelo nije stvoreno da
je prerađuje, tada nastaje stanje kronične upale. Kronična upala (inflamacija)
je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.
Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno
izlagala hrani ili drugim tvarima za koje se zna da uzrokuju ozljede u tijelu?
Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namjerno i svjesno.
Mi ostali jednostavno slijedimo službeno
preporučenu prehranu koja je siromašna zasićenim mastima ali bogata višestruko
nezasićenim mastima i ugljikohidratima, bez da znamo da time uzrokujemo
opetovane ozljede na našim krvnim žilama. Ove opetovane ozljede uzrokuju
kroničnu upalu koja dovodi do srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i
pretilosti.
Dopustite da ponovim: ozljede i upale u našim
krvnim žilama uzrokovane su prehranom s premalo masnoće koja se preporučuje od
vodećih medicinskih krugova.
Koji su najveći krivci za kronične upale? Vrlo
jednostavno, to je pretjerana upotreba visoko prerađenih ugljikohidrata (šećer,
brašno i svi proizvodi napravljeni od njih) kao i pretjerana upotreba biljnih
ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se
nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.
Izdvojite trenutak i vizualizirajte da
opetovano trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro
prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina.
Ako biste mogli podnijeti ovo bolno četkanje, imali biste krvavo, otečeno,
inficirano područje koje postaje sve gore sa svakim ponavljanjem ozljede. Ovako
otprilike izgleda upalni proces koji se možda događa u vašem tijelu – upravo
sada.
Bez obzira gdje se upalni poces događa –
unutra ili izvana – potpuno je isto. Ja sam zagledao unutar tisuća i tisuća
arterija. Bolesne arterije izgledaju kao da je netko uzeo četku i strugao po
njihovim stijenkama. Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara
male ozljede koje se pretvaraju u veće ozljede i uzrokuju da tijelo konstantno
odgovara upalnim procesom.
Dok uživamo u okusu slatkog peciva, naše tijelo
alarmantno reagira kao kad kakav napadač objavi rat. Hrana natrpana šećerom i
ugljikohidratima, procesirana s omega 6 mastima radi produžene trajnosti,
predstavlja okosnicu američke prehrane zadnjih 6 desetljeća. Ovakva hrana
polako truje sve.
Šećer, brašno i biljna ulja uzročnici su srčano-žilnih bolesti |
Kako jedenje običnog slatkog peciva može
stvoriti kaskadu upalnih procesa koji nas čine bolesnima?
Zamislite da prolijete sirup po tipkovnici i
imate predodžbu onoga što se događa unutar jedne stanice. Kad konzumiramo
ugljikohidrate, šećer u krvi rapidno raste. Kao odgovor, gušterača izlučuje
inzulin čija je primarna svrha potjerati šećer u stanice gdje se pohranjuje za
energiju. Ali ako je stanica puna i ne treba glukozu (šećer), odbija taj ekstra
šećer. Tada šećer u krvi opet raste proizvodeći još više inzulina koji glukozu
(šećer) pretvara u mast.
Kakve ovo ima veze s upalom? Šećer u krvi ima
vrlo preciznu kontrolu. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine
koji oštećuju stijenke krvnih žila. Ovo opetovano oštećenje na stijenkama
krvnih žila pokreće upalni proces. Kad pumpate svoj šećer u krvi do visokih
razina nekoliko put na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite
unutrašnju stranu osjetljivih krvnih žila.
Iako ovo ne možete vidjeti, budite sigurni da
je to tako. Ja sam to vidio kod preko 5000 pacijenata tijekom 25 godina, kojima
je svima bila zajednička – upala u arterijama.
Da se vratimo na slatko pecivo. Ova poslastica
nevinog izgleda ne samo da sadrži šećer, već je pečena u jednom od brojnih
omega 6 ulja kao što je sojino ulje. Čips i krumpirići natopljeni su sojinim
uljem, sve industrijske prerađevine sadrže omega 6 ulja radi produžene
trajnosti. Iako su omega 6 masnoće esencijalne – dio su svake stanične membrane
i kontroliraju što se događa unutar i izvan stanice – one moraju biti u ispravnom omjeru s omega 3 masnoćama.
Ako se ovaj omjer poremeti prekomjernim unošenjem
omege 6, stanične membrane proizvode kemijske spojeve citokine, koji izravno
uzrokuju upalu.
Današnja američka prehrana proizvodi ekstremnu
neravnotežu između ovih dviju masnoća. Omjer između omege omege 6 i omege 3
kreće se od 15:1 pa do 30:1 što dovodi do ogromne kolilčine citokina koji
uzrokuju upale. U današnjim uvjetima, omjer od 3:1 bi bio optimalan za
zdravlje.
Da stvar bude još gora, prekomjerna tjelesna
težina koju nosite zbog konzumiranja ovakve hrane, stvara preopterećene masne
stanice koje izlučuju velike količine proinflamatornih kemikalija (koje
izazivaju upale) koje još više pogoršavaju ozljede izazvane visokim šećerom u
krvi. Proces započet slatkim pecivom u ustima pretvara se u začarani krug koji
tijekom vremena dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i konačno do Alzheimerove
bolesti, kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.
Ne možemo pobjeći činjenici da što više
industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz
dana u dan. Ljudsko tijelo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi
konzumiralo hranu nakrcanu šećerom i natopljenu u omega 6 ulja.
Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih
upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju
mišića, jedite više proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrća i voća.
Smanjite ili potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja kao što su
sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.
Jedna žličica kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg
omege 6, jedna žličica sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umjesto toga
maslinovo ulje ili maslac pašnih životinja.
Životinjske masnoće sadrže manje od 20% omege
6 i vjerojatnost da mogu izazvati upale puno je manja nego sa navodno ”zdravim”
višestruko nezasićenim mastima. Zaboravite ”znanost” koju vam desetljećima
utuvljuju u glavu. Znanstveni dokazi da zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti ne
postoje. Znanstveni dokazi da zasićene masnoće podižu kolesterol također su vrlo slabi. A
kako sada znamo da kolesterol nije uzrok srčanih bolesti, zabrinutost oko
zasićenih masnoća postaje sasvim apsurdna.
Teorija o kolesterolu dovela je do preporuka
da se smanji unos masnoća što je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja
izaziva upalne procese. Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala
da izbjegavaju zasićene masti i da umjesto njih koriste višestruko nezasićena
ulja. Zato sada imamo epidemiju arterijskih upala koje dovode do srčanih i
drugih ubojitih bolesti.
Ono što možete učiniti je da birate cjelovitu
hranu kakvu je servirala vaša baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su
prodavaonice počele nuditi industrijske prerađevine. Izbacivanjem inflamatorne
hrane i konzumacijom esencijalnih nutrijenata iz svježe neprerađene hrane,
popravit ćete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i cijelom
tijelu konzumirajući tipičnu američku prehranu.
Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni
kirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, Cardiac
Care Center također u Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio kirurgiju
da bi se posvetio nutricionističkom liječenju srčanih bolesti. Osnivač je
zaklade Healthy Humans koja promiče ljudsko zdravlje s naglaskom da se velikim
kompanijama pomogne u promoviranju zdravlja. Također je i autor knjiga The Cure
for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.
http://istineilaziohrani.blogspot.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.