ČUVAR KUĆE | |||||||||||||||||||
Izvor |
Čuvarkuća
je biljka slična aloji. I kod jedne i kod druge biljke upotrebljava se
presni sveže ceđen sok i koristi se protiv raznih bolesti. U narodu je
čuvarkuća poznata kao lek protiv uvobolje. Sveže ceđen sok pomaže pri
lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, izuzetno jača otpornost
organizma, leči trajno glavobolje, astmu, kostobolju, bolesti srca i
krvotoka, reguliše krvni pritisak, a grip i anginu otklanja za samo 2-3
dana.
Čuvarkuća
je zeljasta biljka, čiji su listovi sočni i debeli, puni tečnosti koja
je gorkog i oporog ukusa. Raste po kamenjarima, ali se moze naći i po
krovovima seoskih kuća. Cveta u leto i može se brati tokom cele godine.
Lekovitost ove biljke dolazi od sadržaja jabučne i mravlje kiseline.
Od nje možete napraviti lek protiv opakih bolesti ili kao preventivu:
- uzeti 500 g čistog lista čuvarkuće i samleti
ga, zatim ga preliti sa 1/2 l čistog 96% alkohola. Kada ostaci lisća
pobele u alkoholu, dodati 250 g kafe od cikorije, 400 g meda u saću, 50 g
propolisa i 0,7 l dobrog crnog vina. Sve dobro izmešati, sipati u tamnu
flašu i hermetički zatvoriti. Ostaviti na tamno i hladno mesto da
fermentiše (najmanje 15 dana), zatim procediti.
Uzima se prvih 5 dana 3 puta dnevno po 1 kafena
kašika pre jela, a posle toga na jedan sat pre jela po jedna supena
kašika 55 dana. Ako lek uzimate preventivno, nastavljate jos 5 godina i
to tako što svake godine nastavljate kada ste prethodne godine prestali
sa uzimanjem ovog leka (vidi tabelu):
Primer:
|
уторак, 14. мај 2013.
ELIKSIR OD ČUVARKUĆE
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.