недеља, 26. април 2020.

СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА

  


Тома је био један од дванаест великих апостола. Кроз његову сумњу у васкрсење Христово, добијена је нова потврда тог чудесног и спасоносног догађаја. Наиме, васкрсли Господ поново се јавио ученицима, да би уверио Тому у своје васкрсење. И рече Господ Томи: “Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. И Тома узвикну: Господ мој и Бог мој!” (види о овом догађају: Јован 20, 19-29).

После силаска Духа Светог на апостоле, када апостоли метаху коцку где ће ко ићи на пропо-вед, паде коцка на Тому да иде у Индију. Он се мало ожалости што мораде ићи у тако далеку страну, али му се Господ јави и охрабри га. У Индији обрати Тома у веру хришћанску многе великаше и сиромашне људе, основа тамо Цркву и постави епископе и свештенике. Између осталих, обрати Тома у веру и две сестре, жене двојице индијских кнежева. Мужеви их због тога најпре мучише, а потом и отераше. Један од њих, љут што му је Тома крстио жену и сина, осуди апостола на смрт, и посла пет војника, који га прободоше са пет копаља. Тако апостол Тома предаде душу своју Господу своме.

Пре смрти своје, и он је као и други апостоли, би
о чудесно пренет у Јерусалим, на погреб Пресвете Богородице. Но стигавши доцкан, он зажали горко, те по његовој молби отворише гроб Свете Пречисте, али не нађоше тела у њему. Господ беше узео Матер своју у насеља небеска. И тако Свети Тома, тамо својим неверовањем утврди веру у васкрслог Господа, а овде својим одоцњењем откри нам чудесно прослављење Матере Божје. Његове мошти пренете су 385. године у Едесу, а одатле у Цариград.

Свети Тома се слика као апостол, а поред њега је и копље, као знак његове мученичке смрти.
Светог апостола Тому славимо 6/19. октобра, а посвећена му је и прва недеља после Васкрса, Томина недеља.

ТРОПАР (ПЕСМА) СВ. АПОСТОЛУ ТОМИ
Глас 3: Апостоле свети Томо, моли милостивога Бога, да опроштај грехова дарује душама нашим. 

Манастир Јовања - Ваљево -


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.