четвртак, 9. август 2018.

09. Август - Срећан празник СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН! Срећна слава!

Родом из Никомидије од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије. Као младић изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га. Чудотворно излечи Пантелејмон једнога слепца, кога су други лекари узалуд лечили; излечи га именом Христовим, и крсти га.
Из зависти оптуже лекари Пантелејмона као хришћанина, и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. „И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским." Пред царем он се слободно објави хришћанином, и на очи цареве излечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче вери Христовој. Цар га стави на муке, но Господ му се јави у неколико махова и избави га цела и неповређена. Тада и св. Ермолај са Ермипом и Ермократом пострада. Осуђен на смрт св. Пантелејмон клече на молитву. У том џелат удари га мачем по врату, и мач се преби као да је од воска. И не могаше га џелат погубити док светитељ не сврши молитву и сам не рече да га посеку. Његове мошти посташе целебне. Беше посечен Пантелејмон под неком маслином, која по том постаде сва окићена плодом. Пантелејмон - значи свемилостиви. Бог свемилостиви прими праведну душу његову, и прослави га међу великим светитељима својим. Чесно пострада за Христа овај дивни мученик у младости својој 27 јула 304 год. Св. Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са св. Ермолајем и осталим безсребреницима и чудотворцима. Најдивнији храм, посвећен овом светитељу налази се у Светој Гори.

Тропар (глас 3):
Страстотерпчле свјатиј и целебниче Пантелејмоне, моли милостиваго Бога, да прегрјешениј остављеније подаст душам нашим.


Image may contain: 1 person, standing  

Молитва прва светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ

О преславни мучениче и сјајни војниче Небескога Цара, свеблажени Пантелејмоне, изврсни подражаватељу милостивога Бога, ти си Христа неустрашиво исповедао на земљи, и разноврсне муке претрпео за Њега, због тога си добио неувенљив венац на Небу, где се вечним блаженством наслађујеш и слободно Престолу Тросунчаног Божанства предстојиш. Твоме Христоподражаватељном састрадавању по Богу прибегавамо сви ми грешни и свесрдно молимо тебе, топлог заступника и заштитника нашег: Не престај бринути се за нас невољне и тужне и угрожене, и својом молитвеном помоћи и исцелитељском силом, избављај нас увек од љутих зала, погибије и сваке друге опасности и немоћи. Јер ти си, свече Божји, примио неисцрпну благодат исцелења од Спаса нашега Исуса Христа за твоју тврду веру у Њега, спојену са чистим и беспрекорним животом, и запечаћену мучеништвом и победничком смрћу твојом. При таквој вери и даној ти благодати, ти имењаче милости, свемилостивче - Пантелејмоне, милошћу обасипаш све који прибегавају к теби у својим невољама и болестима. Знајући све то, ми са вером вапимо к теби: Услиши нас, и благопријатним посредовањем својим дај нам све што нам је у овом животу потребно и нужно за вечно спасење. А мученичком смелошћу својом умоли милостивога Бога, да по великој милости Својој помилује нас грешне и недостојне; да нас избави од земљотреса, поплаве, пожара, покоља, и свакојаког праведног гнева и претње, благовремено нас побуђујући на очиститељно и умилостивитељено, у гресима нашим, покајање; да по неизмерном милосрђу Свом, подари свима нама безопасан, тих и богоугодан живот, и победу над свим непријатељима; да све нас сачува од видљивих и невидљивих непријатеља благодаћу Својом и непобедивом војском Анђела Својих, како би смо окружени и поучавани њима поживели у овом веку у покајању, чистоти и чињену богоугодних дела; да се усрдним твојим посредовањем удостојимо добити хришћанску смрт, безболну, мирну, непостидну, избавити се од замке ваздушних кнезова таме и вечне муке, и тако постати наследници бескрајног, свеблаженог Царства. О, угодниче Божји, не престај молити се за нас грешне, да би смо ми, твојим посредовањем, избављени времених и вечних мука, величали тебе, нашег заступника и молитвеника, и вечито прослављали заједничког Владатеља и Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Његовим беспочетним Оцем, и Пресветим Духом, сада и увек, и кроза све векове. Амин.

Image may contain: 1 person   

 Свети великомученик Пантелејмон – Свети Пантелија

Тропар, глас 3.
Мучениче свети и исцелитељу Пантелејмоне, моли Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Image may contain: 1 person  

Молитва друга светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ

О велики Христов угодниче и преславни исцелитељу и великомучениче Пантелејмоне, душом предстојећи на Небу Престолу Божју, и наслађујући се Триипостасном славом Његовом, а телом и ликом светим почивајући у божанственим храмовима, и даном ти одозго благодаћу изливајући разна чудеса, погледај милостивим оком својим на присутне људе који се часној икони твојој с умилењем моле, и ишту од тебе исцелење и помоћ, принеси Господу Богу нашем усрдне молитве своје, и измоли душама нашим опроштај грехова. Ево, ми због безакоња наших не усуђујемо се подигнути очи своје к Небу, нити узнети молбе ни гласа неприступној слави Његова Божанства, срца скрушена и духа смерна призивамо тебе милостивог посредника пред Господом и молитвеника за нас грешне, јер си ти добио од Њега благодат да болести одгониш и страсти исцељујеш. Тебе молимо: Не презри нас недостојне који се молимо теби и иштемо помоћ твоју; буди нам у невољама утешитељ, у тешким болестима лекар, у искушењима брзи покровитељ, у очним болестима давалац прогледања, одојчади и деци у патњама најранији заштитник и исцелитељ; измоли свима све што је корисно по спасење, да бисмо твојим молитвама ка Господу Богу, добивши благодат и милост, прославили свих блага Извор и Даваоца - Бога Једнога у Тројици Светој, слављеног Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.


Image may contain: 1 person   

Свети великомученик Пантелејмон – Свети Пантелија

Кондак, глас 5.
Био си подражаватељ Милостивог Бога и благодат исцељења си примио од Њега, страдалче и мучениче Христа Бога. Молитвама твојим излечи наше душевне болести и одгони демонска искушења од оних који верно кличу: Спаси нас Господе!

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.