четвртак, 2. август 2018.

02. Август - Срећан празник браћо и сестре, срећна крсна слава - Свети пророк Илија Тесвићанин - ИЛИНДАН!

Fotografija Света Петка Ђунис.

Српска православна црква и њени верници празнују Светог Илију, који је, уз Светог Николу, најпоштованији светац у Срба. Светог Илију су славили и славе многе занатлије, као и традиционално,пилоти. На јеврејском име му значи Снага господња

Свети Илија пророковао је двадесет и пет година. Светкује се у дану када се мења време - до подне је лето, од подне јесен, зато се од његовог дана више не купа у реци. Народ говори: "од Светог Илије, Сунце све милије". Светог Илију или Громовника, народ сматра најсиловитијим међу огњеним свецима, па га светкује с великим страхопоштовањем. Срби су, прелазећи у хришћанство, многе особине старог бога Перуна пренели на Светог Илију, који, као громовник Перун, управља муњама и громовима. Верује се да би Свети Илија када би знао када је његов дан све попалио, али му сестра Огњена Марија не допушта да то сазна. Три дана пре и три дана по Светом Илији су такозвани КРЕСОВИ, тада жене не перу кошуље да им се не би искрзале. Не иде се у поље да се ради да не би плодови сагорели, а у воду се не улази, чак је ни орлови не пију, већ жедни лете по небу.


Свети Илија се, по предању, увек вози у огњеним колима у која су упрегнута четири коња из чијих ноздрва сукља пламен. Грмљавина није ништа друго до тутњава кола Светога Илије којима се светац вози по небу и облацима.


Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.


Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Међутим након пропасти краљевине Југославије и долазак комунистана власт слава је престала да се поштује. Године 1992. свети Илија поново постаје слава ваздухопловаца.
Дан Светог пророка Илије се обележава 20. јула по јулијанском календару, а 2. августа по грегоријанском календару.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.