четвртак, 2. март 2017.

Vitamin D čuva sve od kostiju do srca

U očuvanju zdravlja vitamin D je mnogo značajniji nego što se ranije mislilo. Jednostavnim krvnim testom može da se otkrije nivo vitamina D u serumu 
Резултат слика за koji je najbolji vitamin d 

ULOGA vitamina D u očuvanju zdravlja mnogo je veća nego što se doskoro mislilo. Dokazano je da manjak vitamina D može da bude odgovoran za nastanak osteoporoze. Ali nova istraživanja pokazuju da njegov deficit može da dovede i do drugih bolesti, uključujući kardiovaskularne i maligne.
Praćenje nivoa vitamina D u organizmu može da ukaže na povišen rizik od bolesti, ili da pobudi sumnju na bolest i pre nego što se pojave njeni simptomi. Do sada je bilo teško utvrditi nedostatak vitamina D, jer su simptomi nespecifični - problemi sa varenjem, nesanica, paradontoza. Zahvaljujući novoj metodi, jednostavnim krvnim testom može da se otkrije nivo vitamina D u serumu. Ovaj test se može uraditi u privatnim laboratorijama u Beogradu i značajan je „putokaz“ našeg zdravlja, kaže za „Doktor u kući“ Suzana Miljković, magistar farmaceutskih nauka iz „Galenike“.
- U našem telu registrovano je 2.276 receptorskih mesta za vitamin D, on je važan za funkcionisanje praktično svih organa i tkiva - kaže Suzana Miljković. - Od ranije se zna za važnost ovog vitamina u prevenciji i tretmanu osteoporoze, ali je utvrđeno i da osobe sa većim nivoom vitamina D u serumu imaju bolju koordinaciju pokreta, ređe padaju i manji je rizik od preloma.
 
NE IZBEGAVAJTE MASTI Dijete za mršavljenje su veoma popularne, a preparati koji se koriste za skidanje kilograma uglavnom funkcionišu na kontroli resorpcije masti. Kako se vitamin D resorbuje jedino u mastima, kod osoba na dijeti neće se sintetisati dovoljno ovog vitamina, čak i ako ga unose dovoljno preko hrane. Slično važi i za suplemente, jer nedostatak masti ometa apsorpciju vitamina D.
Istraživanja su pokazala da kod onih koji imaju niži nivo vitamina D češće dolazi do moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Dovoljne doze ovog važnog elementa mogu da imaju zaštitnu ulogu i kod raka dojke, raka prostate, nekih oboljenja štitne žlezde, multiple skleroze.
- Utvrđeno je i da deca koja su od malena dobijala dovoljno vitamina D u manjem procentu obolevaju od dijabetesa tipa 1 - dodaje Suzana Miljković. - Čak, osobe koje se umereno i pametno sunčaju mogu da uspore razvoj melanoma. Preterano sunčanje može da izazove ovu bolest, ali vitamin D sintetisan umerenim sunčanjem usporava rast malignih ćelija. U prilog tome govori činjenica da osobe koje rade napolju, poput poljoprivrednika, mornara, građevinaca ne obolevaju od kožnih malignih bolesti onoliko koliko bi se očekivalo s obzirom na to da su izloženi celodnevnom sunčevom zračenju.
Sunčanje je jedan od načina da se u našem organizmu sintetiše dovoljno vitamina D. Ali ne treba preterivati, dovoljno je 15 minuta dnevno se izlagati suncu i to van „rizičnog“ doba dana. Mnogi ljudi, naročito stariji, misle da će preteranim sunčanjem sprečiti osteoporozu. Ali na taj način samo povećavaju rizik od raka kože.
- Koža starijih osoba ima slabiju sposobnost da sintetiše vitamin D, a s druge strane, sunčanje kod njih lakše može da bude okidač za rak, jer je koža s godinama „zapamtila“ mnogo zračenja - pojašnjava Suzana Miljković. - Kod starijih osoba sistem organa za varenje ima i manje sposobnosti da resorbuje vitamin D iz hrane, čak i onda kada su namirnice bogate ovim vitaminom. Zato nije retkost da se kod osoba u sedmoj deceniji otkrije ozbiljan nedostatak vitamina D, vitamina B12 i kalcijuma.
Ishranom je teško uneti dovoljno vitamina D, a ne znamo ni koje količine ovog elementa se zadrže u morskoj ribi koja se nađe na našim trpezama. Zato se na ovom podneblju problem nedostatka vitamina D rešava umerenim sunčanjem, uzimanjem suplemenata, ali i hrane obogaćene ovim vitaminom (poput mleka ili pahuljica). 
 
PAMETNO TELO
Ne samo da je preterano sunčanje štetno, već i beskorisno. Naime, naš organizam poseduje regulatorni mehanizam, jer posle određenog intervala sunčanja kada se sintetiše vitamin D, naša koža prestaje da obavlja tu funkciju bez obzira na dužinu sunčanja.

Izvor Novosti.rs 

 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.