Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom,
čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele. Time se otvara
nepregledno polje moći ove semenke.
Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno
nezasluženo često je samo dekoracija. Susam posut po belom pecivu je
jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste.
Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i
namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i
najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi 5000 godina.
Semenke mogu da budu bele, crne i braon boje, pri čemu postoje
neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost.
Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok
preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine
proteini visoke biološke vrednosti.
Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože).
Foto: sxc.hu
Minerali su sledeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i leči nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.
Tu su još i prehrambena vlaknaifitosteroli,
biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni
ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin.
Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje
se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica
nastanak kancerogenih ćelija.
Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom.
Susam poboljšava delotvornost glibenklamida, lekova za lečenje šećerne bolesti.
Foto: sxc.hu
Kašičica semenki susama može da se pospe po salati,
povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se
oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se
semenke izgnječe ili samelju. Samlevene semenke pomešane sa susamovim
uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.
Od
nje mogu da se prave razni slani i slatki prelivi, umaci, namazi.
Pomešajte istu količinu tahinija i meda i napravili ste odličan slatki
namaz. Humus je čuvena slana varijanta, čiji su glavni činioci naut i tahini. Pozdrav iz makrobiotičke kuhinje i eto ga gomašio.
Sprema se tako da se na suvom tiganju tostiraju susam i morska so u
odnosu 9:1 (susam:so), a zatim se u suribačiju (nešto kao avan), avanu
ili električnom mlinu za kafu samelju. Gomašio je primer za
ravnotežu ulja i minerala i zdraviji način da se jelo posoli. Ali Babina
rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se
mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.