недеља, 6. март 2016.

Lečenje sedam čakri začinskim biljem



Lečenje sedam čakri začinskim biljem

Biljke se koriste kao lekovi već hiljadama godina za lečenje raznih bolesti, pomažu nam da se povežemo sa prirodom. Postoje skripte još od 2500. godine pre nove ere o različitim biljkama i njihovim lekovitim dejstvima. U Indiji, postoji nekoliko Veda koje govore o lečenju bolesti pomoću lekovitog bilja. Biljke imaju vibracionu frekvenciju koja je u skladu sa našim telom i našom psihom. Ova vibraciona svojstva biljaka mogu nam pomoći u balansiranju, lečenju i optimalizaciji sedam glavnih čakri. Određeni delovi biljaka, u interakciji sa našim energetskim sistemom, mogu ukloniti toksične elemente iz krvi, poboljšati cirkulaciju krvi i regulisati protok kiseonika. Ako se biljke pravilno koriste, može se održati uravnoteženo stanje uma, tela i duha. Predstavljamo vam neke od najčešćih biljaka koje su povezane sa sedam čakri:

Prva korenska čakra — koren maslačka

Korenska čakra (na sanskrtu muladhara) nalazi se na samom dnu kičme. Ona nas povezuje sa zemljom, i time dobijamo sve hranljive sastojke koji su neophodni za naš opstanak, a takođe predstavlja i način oslobađanja tela od toksina. Korenska čakra ne samo da nas uzemljuje fizički, ona nam istovremeno omogućuje da postanemo svesni sadašnjeg trenutka. Neizbalansirana korenska čakra može dovesti do problema sa donjim delom kičme, nogama, stopalima, rektumom, imunim sistemom, depresijom, autoimunom bolesti. Čaj od korena maslačka je veoma efikasan i pomaže pri lečenju od depresije, kod problema sa žuči i kod visokog krvnog pritiska. Uvrstite u ishranu šargarepu, krompir, zelen, rotkvice, crni i beli luk, kako bi ostvarili umirujuće dejstvo na vašu korensku čakru.

Druga čakra — sakralna čakra

Sakralna čakra nalazi se u lumbalnom delu kičme ili dva prsta ispod pupka. Kvalitet ove čakre je čista kreativnost, pažnja, senzualni izraz, neopterećenost egom. Blokada ove čakre može dovesti do poremećaja u ishrani, problema urinarnog trakta, reproduktivnih poremećaja, povremene glavobolje, groznice i emocionalne neravnoteže. Neven biljka poboljšava kreativnost u svim oblastima života. Još jedna biljka koja je veoma korisna za sakralnu čakru jeste Gardenija. Može se koristiti i koren Gardenije kao i ulje za višekratnu upotrebu, a cvetovi ove biljke imaju veoma umirujuće dejstvo na naša čula. Sandalovina pomaže pri lečenju mnogih vrsta infekcija, jer podstiče novi rast ćelija. Možete naneti eterično ulje sandalovine na telo pre tuširanja ili možete ga koristiti za dobru aromu u svojoj kući. Drugo bilje i začini koji su korisni za drugu čakru su korijander, komorač, sladić, cimet, vanila, rogač, slatka paprika, semenke susama i kim.

Treća čakra — čakra solarnog pleksusa

Predstavlja centar emocija i pozitivne samokontrole. Ako je ova čakra blokirana, prisutan je osećaj nedostojnosti i nisko samopoštovanje. Emocionalno stanje je tada preplavljeno depresijom i anksioznošću. Tada imamo tendenciju da budemo sumnjivi i nepoverljivi prema drugima, što može dovesti do mnoštva fizičkih problema: lošeg varenja, čireva, dijabetesa, problema sa jetrom ili bubrezima, anoreksijom, bulimijom. Kako bi se obezbedio nesmetan tok energije, može se koristiti lavanda, bergamot ili ulje ruzmarina. Bergamot je odličan za probavni sistem, jer ubrzava postupak varenja i izaziva manje opterećenje za crevni trakt. U mediteranskom regionu, ljudi smatraju ruzmarin kao primarnu biljku za rešenje problema sa želucem i crevima. Možete koristiti lišće ruzmarina ili možete koristiti ulje od ruzmarina pri kuvanju. Druge korisne biljke i začini za treću čakru su anis, celer, cimet, đurđevak, đumbir, melisa, kurkuma, kim, komorač…

Četvrta čakra — srce

Srčana čakra je centar ljubavi, saosećanja i praštanja. Kada je ova čakra u blokadi, skloni smo da se osećamo isključeno i imamo problema da volimo sebe i druge. Mi smo tada skloni slaboj cirkulaciji na fizičkom nivou, nema empatije na emotivnom nivou, kao ni privrženosti na duhovnom nivou. Mnogi problemi po pitanju ljubavi, tuge, mržnje, besa, ljubomore, strahova za izdaju, usamljenosti, kao i sposobnost da sebe i druge lečimo vezani su za četvrtu čakru. Čaj ili tinktura od gloga povećava poverenje u ceo proces života i podstiče nas da se osećamo bezbedno sledeći put našeg srca. On takođe pomaže jačanje srca i krvnih sudova. Takođe možete da koristite jasmin, lavandu, majoran, ružu, bosiljak, žalfiju, majčinu dušicu i peršun za dovođenje srčane čakre u balans.

Peta čakra — grlo

Grlena čakra je u velikoj meri odgovorna za samoizražavanje i komunikaciju. Kada je ova čakra dobro balansirana, možemo da komuniciramo i iskazujemo nameru jasno. Neizbalansirana grlena čakra dovodi do problema sa štitnom žlezdom, laringitisa na fizičkom nivou, međusobne zavisnosti na emotivnom nivou, nejasnih misli na mentalnom nivou, i nesigurnosti na duhovnom nivou. Tada često govorimo bez razmišljanja i imamo problema sa izražavanjem na autentičan način. Takođe ovaj problem može dovesti do nervoze, straha i anksioznosti. Cvetovi crvene deteline pomažu pri komunikaciji i samoizražavanju. Šolja čaja crvene deteline može otključati emocije i misli koje treba ispoljiti. Matičnjak leči nekoliko bolesti, uključujući i problem sa štitnom žlezdom. Drugo bilje i začini koji mogu da pomognu u otklanjanju blokade grlene čakre su pepermint, žalfija, so i limun trava.

Šesta čakra — treće oko

Povezana je sa intuicijom i epifizom.
Kada je ova čakra u blokadi, skloni smo nedostatku imaginacije i intuicije, što rezultira lošim odlukama i samoobmanom. Fizički, slabost trećeg oka može se manifestovati kroz glavobolje, migrene, nesanice, probleme sa očima i ušima, ili čak kroz noćne more. Nana, jasmin i vidovita trava (eufrazija) su biljke koje se koriste za otvaranje šeste čakre. Eufrazija pomaže da se jasno sagleda kako svetla tako i tamna strana kao deo celine, a koristi se i za lečenje problema sa očima. Nana je korisna u lečenju depresije, migrene i kod gubitka pamćenja. Ona takođe poboljšava povezanost uma i tela. Ostale biljke i začini koji leče disbalans trećeg oka su kleka, mugvort, mak, ruzmarin, lavanda i makovo zrno.

Sedma čakra — krunska čakra

Povezuje nas sa univerzalnom božanskom energijom. Ova čakra je povezana sa mudrošću, prosvetljenjem i transcendencijom. Kada je naša krunska čakra očišćena i otvorena, doživljavamo božansko jedinstvo i kosmičku ljubav. Naša jedinstvena frekvencija je tada u skladu sa kosmičkim orkestrom. Kada je naša krunska čakra blokirana ili zatvorena osećamo se duhovno isključeni, kao da živimo bez bilo kakve svrhe. Na fizičkom nivou, to može dovesti do depresije, bolesti nervnog sistema, migrene, amnezije, disleksije, i u najekstremnijim slučajevima do kognitivnih zabluda i mentalne bolesti. Lavanda i lotos mogu pomoći u otvaranju sedme čakre. Lavanda nas dovodi do usklađivanja sa božanskom mudrosti na dnevnoj osnovi i popularna je biljka za poboljšanje meditacije. Dok lišće lotosa, kao i stabljika, imaju široku primenu u japanskoj i kineskoj kuhinji, a svaki deo ima svoj set prednosti. Lavanda je najbolji izbor, jer ima dobar uticaj na sve čakre.
Ovo lekovito bilje možete uvrstiti u vaš život konzumiranjem čaja, kroz aromaterapiju ili prilikom kupanja, a time možete poboljšlternativa. rsati rad svih čakri kroz svesno povezivanje sa njihovim vibracionim kvalitetima.

Izvor Alternativa. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.