недеља, 6. март 2016.

Ruzmarin — snažna protivupalna biljka koja i divno miriše

Ruzmarin — snažna protivupalna biljka koja i divno miriše

Na celom području mediterana ova moćna iseljujuća biljka koristi se vekovima od čišćenja svetih prostora do pokretanja metabolizma ili bolova migrene pa čak i artritisa.
Ruzmarin sadrži salicilnu kiselinu, glavni sastojak aspirina. Ovo objašnjava zašto ruzmarin tako moćno deluje na ljude koji pate od migrene, artritisa ili bilo koje druge vrste upalnih procesa. Studija slučaja objavljena u časopisu o reumatoogiji 2003. zaključila je da kiselina iz ruzmarina zaustavlja progres artritisa kod laboratorijskog miša. Kako biste osetili blagodeti ruzmarina nanesite na bolno mesto njegovo ulje jedanom dnevno sve dok se upala ne povuče.
Druga istraživanja su došla do zaključka da karnosicidna kiselina koju sadrži ruzmarin može zaustaviti makularnu degeneraciju. Stuart A. Lipton i njegove kolege na Sanford-Burnham medicinskom istraživačkom univerzitetu objavili su da ova kiselina poboljšava zdravlje očiju i povlači oštećenja nastala slobodnim radikalima koji napadju ćelijsku membranu.
Istraživanja su pokazala da ćelije mrežnjače izložene hidrogen peroksidu dovodi do oštećenja oka. Dok ćelije izložene karnosicidnoj kiselini aktiviraju antioksidante i produkciju enzima unutar ćelije.
Spajajući dokaze sa istraživanja otkriveno je da ruzmarin ima uticaj na bolje pamćenje kao i na sve moždane funkcije. Mark Moss i Lorraine Oliver, istraživači koji rade na istraživačkom centru za mozak i ljudske performanse na Northumbria univerzitetu u Engleskoj, sproveli su eksperiment na 20 ljudi kako bi testirali kako će ruzmarin uticati na kognitivne sposobnosti.
4 kapi ulja ruzmarina su uneta na difuznu podlogu pre nego bi ispitanik ušao u kabinu za ispitivanje. Nakon završetka različitih zadataka za moždane aktivnosti izstraživači su otkrili da brzina i tačnost imaju značajan pomak kod ispitanika koji su bili izloženi ruzmarinu. Još su i otkrili da se raspoloženje popravilo kod onih čija je krv sadržala vise ruzmarina.

Možete da koristiti mirisne štapiće ruzmarina 5-10 min svakog dana kako bi poboljšali moždanu aktivnost.
I na posletku naučnici za hranu ustanovili su da ova biljka u kulinarstvu pomaže i kod dijabetesa tipa 2. Otkrili su da polihenol i flavonid koji se nalaze u sušenom ruzmarinu mogu da se nastane u dva enzima DPP4 i PTP1B koji učestvuju u regulaciji šećera. Salata od ruzmarina je možda nalakši način da se apsorbuju ovi nutrijenti.

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.