недеља, 8. март 2020.

Обретеније моштију блажене матушке Матроне

Fotografija Света Петка Ђунис. 

У недељу православља, 8. марта 1998. године, са благословом Патријарха Московског и целе Русије Алексија II, извршено је обретеније моштију велике подвижнице ХХ века Блажене матушке Матроне. На челу комисије био је архиепископ Истрински Арсеније. Осим представника Руске Православне Цркве, у комисији су били стручњак за судско-медицинске експертизе, антрополог, доктор медицинских наука, професор Виктор Н. Звјагин и археолог, доктор историјских наука Андреј К. Тањукович. Комисија је завршила рад 13. марта. Занимљиво је да је на моштима Свете Матроне откривено оно испупчење у виду крста које се помиње у њеном житију. Одлуком Његове Светости Патријарха Алексија II, мошти Свете Матроне пренете су у Свето-Покровски женски манастир у Москви (између Таганске и Абелмановске улице), где их свечано дочека сестринство тог манастира на челу са игуманијом Теофанијом.

Затим је почела рад Комисија за канонизацију Светог Синода Руске Православне Цркве. На основу њеног извештаја 2. маја 1999. године свечано је обављено проглашење Матроне Димитријевне Никонове за нову подвижницу Руске цркве као Свете Блажене Матроне Московске. Тог дана одслужен је последњи парастос за покој душе Матроне, а затим је почела свечана литургија коју је служио Његова Светост Патријарх Московски и васцеле Русије Алексије II, са више архијереја и свештеника. У храм је унет ћивот са моштима Свете Матроне. После литургије одслужено је прво молебствије новој светитељки и подвижници Руске Православне Цркве, Светој Праведној Блаженој Матрони Московској.


Fotografija Света Петка Ђунис.    

Тропар, глас 2

Богом умудрену блажену старицу Матрону, земље Тулске процветање и града Москве преславни украс, усхвалимо данас, верни.Сијање светлости дневне не познавши, светлошћу Христовом просвети се и даром прозорљивости и исцељења обогати се. Избеглица, пак, и странац на земљи беше, у пределима Небеским Престолу Божијем сада предстоји и моли се за душе наше.


Fotografija Света Петка Ђунис.   


Кондак, глас 7

На службу Христу од утробе материне изабрана, праведна Матроно, стазом жалости и невоља пролазећи, чврсту веру и благочешће пројавивши, Богу угодила јеси. Зато, поштујући успомену твоју, молимо те: помози и нама да у љубави Божијој пребивамо старице блажена.


  Fotografija Света Петка Ђунис.   


Величање

Величамо те, света праведна старице Матроно, и поштујемо свету успомену твоју, јер ти молиш за нас Христа Бога нашег.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.