Potrebno je za tijesto:
100 g proprženih oraha, 250 g brašna od neljuštene pšenice, 25 g kakaa,
prašak za pecivo, 200 g maslaca, 200 g meda, 4 jaja, 2 cl ruma.
Za nadjev: 200
g oraha, 100 g brašna od neljuštene pšenice, 1/2 kašičice cimeta, 1/2
kašičice mljevene vanile, 100 g meda, 100 g maslaca, 1/4 l mlijeka, 2
čaše orahovog likera, 400 g slatke pavlake, 2 kašike sirovog šećera, 1/2
kašičice samljevene vanile, 16 polovina oraha.
Priprema:
sitno sameljite orahe pa ih pomiješajte sa brašnom, kakaom i praškom za
pecivo. Miješajte maslac s medom, pa naizmjenično dodajite smjesu
brašna, jaja i rum. Pecite tijesto u kalupu 35 minuta na 180ºC.
Krupnije nasjeckajte 100 g oraha,
propržite malo sa brašnom, pa dodajte začine, med, maslac i mlijeko.
Kuvajte miješajući da dobijete čvrstu smjesu. Prorežite tijesto i
nakapajte liker na listove.
Preostali liker ubacite u nadjev kojim premažete donji list. Poklopite gornjim listom i ostavite da se hladi.
Ostale orahe sitno sameljite. Čvrsto
umutite pavlaku sa šećerom i vanilom, umiješajte orahe, pa time namažite
i ukrasite tortu. Na vrh poslažite polovine oraha.