Antioksidansi su prirodni obrambeni mehanizam tijela koji se bori protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Ako ostavite jabuku na zraku ona će poprimiti smeđu boju, ali ako
poprskate po njoj nekoliko kapi limuna ona će ostati bijela. Jabuka
mijenja boju jer oksidira, a vitamin C koji se nalazi u limunu je
antioksidans koji sprječava oštećenja izazvana oksidacijom.
Antioksidansi ne djeluju samo na jabuku, nego i na naše ljudske stanice, sprječavaju njihova oštećena. Slobodni radikali su upravo ta oštećenja, nestabilni oblici molekula kisika.
Stoga je slobodne radikale jako važno
kontrolirati, a to upravo rade antioksidansi. Većinom kad se o njima
govori, odmah se pomisli na tumor ili rak. Međutim, antioksidanski su
odgovorni i za srčani i moždani udar.
U antioksidanse ubrajamo vitamine poput vitamina C i E, te drugih tvari nalik vitaminima, kao što su karotenoidi (alfa i beta karoten), likopen, lutein, ali i minerale u tragovima kao što je selen.
Funkcija tih sastojaka nije ograničena na njihov antioksidativni
kapacitet, ali se danas smatra da je to jedan od glavnih načina njihova
djelovanja.
Jedan od najboljih načina na koji možete
ojačati prirodni obrambeni mehanizam pomoću antioksidansa je
konzumacija veće količine voća i povrća. No, u užurbanom načinu života
brza hrana često zamjenjuje uravnotežene obroke, a rezultat toga je
nedostatak hranjivih tvari u svakodnevnoj prehrani.
Izvor : www.zdravlje-prehrana.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.