субота, 23. новембар 2013.

Na današnji dan umro Sveti Stefan Dečanski Nemanjić, kralj srpski






Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina, a otac cara Dušana. To čedo pobožne kraljevske porodice, još od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj veri. Preživeo je mnoge nedaće i nevolje, jer po naređenju očevom bio je oslepljen, a kasnije po naređenju svog lakomislenog sina, cara Dušana bi udavljen.
Kada je postao punoletan, oženiše ga kćerkom bugarskog vladara, Marijom i time je dobio na upravu Zetu. Umiljat, dobar, krotak, milosrdan prema sirotinji, car Stefan je uživao veliku ljubav i poštovanje. Oklevetan je kod svog oca Milutina, od svoje maćehe kako sprema zaveru protiv njega. Otac naredi da mu u manastiru Svetog Nikolaja Čudotvorca u Ovče Polju izvade oba oko, ali javi mu se ovaj čudotvorac (Sveti Nikolaj) držeći u svojoj ruci njegove oči i nakon pet godina, koje Stefan provede u sužanjstvu u Carigradu, povrati mu se vid. U znak zahvalnosti, on podiže hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjevekovne arhitekture na tlu srpske države.
Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagougodnošću izazivao je divljenje i monaha i ostalih ljudi. Svoj vek prožive ovaj sveti kralj srpski, kao pravednik i mučenik i tako ga je i skončao, 1336. godine.
Sa Svetim Savom i knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagodarnijih ličnosti i svetitelja koje dao Srpski narod.
Sedam godina nakon smrti, javi se u snu igumanu manastira Visoki Dečani, te ga oni izvadiše iz groba i pokaza im se telo netruležno iz koga se širilo miro. Pod dejstvom svetih moštiju ovog svetitelja, dešavaju se mnoga čudesa; slepima se vraća vid, hromi, nemi, gluvi, bolesni i raslabljeni isceljuju se dotičući se sa verom svetih moštiju ovog svetog mučenika.
Telo se nalazi i dan danas u kivotu pred ikonostasom u hramu manastira Dečani i čini mnoga čudesa.
Tropar (glas 4):
Carstvo ježe na zemlji dobrje okormljaja stradalče i bagrjanicu nosja, smireno stjažal jesi mudrovanije, niščih posješčaja i svim hljeb razdrobljaja, tjemže prebožestvenaja Trojica carstvija kupno i mučeničestvo vjenec uvjeze tja.




 http://www.simanovci.rs/

Na današnji dan, 1331. godine umro je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija osigurala premoć na Balkanskom poluostrvu. Posle očeve smrti u borbi za presto nadvladao je brata Konstantina i rođaka Vladislava, sina kralja Dragutina, i krunisan je 1322. u manastiru Žiča. Prethodno je, posle pokušaja da zbaci oca, delimično oslepljen i proteran u Carigrad. Pobedio je 1329. vojsku bosanskih feudalaca, a kad su Bugarska i Vizantija sklopile..vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad potukao je Bugare kod Velbužda (danas Ćustendil) 1330. i osigurao prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju zemlju u ovom delu Evrope. Kao uspomenu na tu bitku podigao je u Metohiji manastir Dečani po kojem je i nazvan Dečanski..

http://www.rtv.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.