Svinjska mast je saveznik vašeg dobrog zdravlje, Nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstva i vaše prehrane.
Zadnjih
nekoliko desetljeća svinjska mast je došla na loš glas i stalno se
upozorava kako je nezdrava i opasna za čovjekovo zdravlje. Međutim, je
li uistinu tako štetna?
Svinjska mast se dobiva otapanjem masnog
tkiva svinja. Najbolje je ona dobivena i područja trbuha i leđa. Prije
pedesetak godina, njena upotreba je bila sasvim normalna i nije se
govorilo o njenoj štetnosti. Zapravo, to proizlazi iz činjenice da je to
bila jedina masnoća na kojoj se mogla pripremati hrana, naročito u
kontinentalnom dijelu Hrvatske.
I tako je sve bilo, dok nisu počele
pristizati druge vrste ulja u trgovine. Tada se počelo govoriti o njenoj
štetnosti i proglašena je glavnim krivcem za srčane odnosno
kardiovaskularne bolesti.
Činjenice je da svinjska mast ima
jednaku kalorijsku vrijednost kao i maslinovo ulje. Svinjska mast sadrži
zasićene masnoće, ali ne i opasne transmasne kiseline koji uzrokuju
razvoj kancerogenih stanica, dijabetes, dovode do slabljenja imunitet.
Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih
masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i
palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna,
linolenska, arahidonska i DHA).
Za razliku od zasićenih, nezasićene
masne kiseline djeluju povoljno na organizam, smanjuju razinu
kolesterola u krvi i rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Svinjska mast nije uopće štetna za vaše
zdravlje, naravno u normalnim količinama. Predlažemo radije korištenje
„štetne“ svinjske masti koju ste sami pripremili, nego korištenje ulja
(kokosovog, palminog, …) koja uopće nisu karakteristična za naše
podneblje. Uostalom, pogledajte police i zapitajte se koliko je
kilograma kokosa potrebno za toliko kokosovog ulja? Vrlo jednostavno i
brzo ćete zaključiti da je većina tog ulja proizvedena sintetskim putem,
a kao takvo nije nikako dobro za vaše zdravlje.
Zdravlje proizlazi iz namirnica koje su
iz našeg podneblja. To je najsigurniji i najpravilniji način prehrane,
stoga nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstva.
Izvor : www.zdravlje-prehrana.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.