понедељак, 18. новембар 2013.

Nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstva



Nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstvaSvinjska mast je saveznik vašeg dobrog zdravlje, Nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstva i vaše prehrane.
Zadnjih nekoliko desetljeća svinjska mast je došla na loš glas i stalno se upozorava kako je nezdrava i opasna za čovjekovo zdravlje. Međutim, je li uistinu tako štetna?
Svinjska mast se dobiva otapanjem masnog tkiva svinja. Najbolje je ona dobivena i područja trbuha i leđa. Prije pedesetak godina, njena upotreba je bila sasvim normalna i nije se govorilo o njenoj štetnosti. Zapravo, to proizlazi iz činjenice da je to bila jedina masnoća na kojoj se mogla pripremati hrana, naročito u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
I tako je sve bilo, dok nisu počele pristizati druge vrste ulja u trgovine. Tada se počelo govoriti o njenoj štetnosti i proglašena je glavnim krivcem za srčane odnosno kardiovaskularne bolesti.
Činjenice je da svinjska mast ima jednaku kalorijsku vrijednost kao i maslinovo ulje. Svinjska mast sadrži zasićene masnoće, ali ne i opasne transmasne kiseline koji uzrokuju razvoj kancerogenih stanica, dijabetes, dovode do slabljenja imunitet.
Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA).
Za razliku od zasićenih, nezasićene masne kiseline djeluju povoljno na organizam, smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Svinjska mast nije uopće štetna za vaše zdravlje, naravno u normalnim količinama. Predlažemo radije korištenje „štetne“ svinjske masti koju ste sami pripremili, nego korištenje ulja (kokosovog, palminog, …) koja uopće nisu karakteristična za naše podneblje. Uostalom, pogledajte police i zapitajte se koliko je kilograma kokosa potrebno za toliko kokosovog ulja? Vrlo jednostavno i brzo ćete zaključiti da je većina tog ulja proizvedena sintetskim putem, a kao takvo nije nikako dobro za vaše zdravlje.
Zdravlje proizlazi iz namirnica koje su iz našeg podneblja. To je najsigurniji i najpravilniji način prehrane, stoga nemojte izbacivati svinjsku masti iz vašeg domaćinstva.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.