среда, 20. новембар 2013.

5 razloga zašto slavimo rođendane

Da li ste se nekad, makar na tren, zamislili zašto slavimo rođendane? Zbog čega ulažemo i najmanji napor za organizaciju nečega što realno vama i nije zabavno? Najprijatnije je prijateljima i rodbini koja se okupi, ugosti, popriča, a vi mahom jurite, donosite, pomažete i slavite što ste preživeli još jednu godinu. Iza puke slike torte i svećica krije se nešto više. Otkrijte istorijske hipoteze o proslavi rođendana.
 
 
 

1) PRVI SU POČELI EGIPĆANI

Kada su faraoni krunisani, smatralo se da su "prešli" u bogove. Ova promocija je bila važnija od dolaska na svet i rođenja, a naučnici tvrde da su upravo faraoni(3.000 godina pne) prvi pominjali pojam "rođendan". Ali u njihovom slučaju je to bila inicijacija i krunisanje.

 

2) GRCI DODALI SVEĆICE

Grci su prinosili Artemidi mesecolike kolače u čast lunarne boginje. Da bi što vernije prikazali sjaj meseca, Grci su zapalili sveće i stavljali ih na te kolače-darove. Grci su najverovatnije preuzeli ideju o proslavi rođenja od Egipćana, kao proslavi svojih bogova i boginja.

 

3) HRIŠĆANI SU SMATRALI DA SE ROĐENDANI PAGANSKI OBIČAJI

U skladu sa verovanjem da su ljudi rođeni sa "prvobitnim grehom" i proslave rođendana su, po hrišćanskim verovanjima, paganski obredi.

Sve do IV veka Hrišćani su mislili da je obeležavanja rođendana nešto loše, a tada su promenili mišljenje i počeli su da slave rođenje Hristovo.



 

4) MODERNE PROSLAVE IZMISLILI NEMCI
 
Iako je ideja o proslavi rođendana već uveliko zaživela, smatra se da je Kinderfeste u Nemačkoj preteča rođendanskim zabavama.
 
Proslava je imala i tortu i svećice. Svaka godina života obeležena je jednom svećicom i jednom plus kao nadom za dugovečnost. Na ovim zabavama su se duvale svećice i zamišljale želje.

 

5) INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA DONELA UKUSNE TORTE

Dugo se na rođendanskim zabavama proslavljalo uz obične slatke kolače.
 
Industrijska revolucija je promenila stvari, pa su se dodavale i druge namirnice, sastojci, poslastičari su prodavali unapred pripremljene torte za decu.
 
Jedna od najpoznatijih pekara je Cadby Hall s kraja XIX veka koja se proslavila prodajom rođendanskim torti. 

 Izvor http://zena.blic.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.