понедељак, 3. децембар 2012.

Uvek veruj u sebe


Iako je uvek subjektivna, nekad i iracionalna, iza vere se krije ogromna snaga koja može da usreći, a nekad čak da izleči
Koliko ćete biti srećni i da li ponekad sopstvene „rane“ možete da izlečite zavisi isključivo od toga koliko imate vere u sebe. Iako je uvek subjektivna, nekad i iracionalna, iza vere se krije ogromna snaga koja može da usreći, a nekad čak da izleči, tvrdi bečki psiholog Julija Umek. Vera obuhvata sve oblasti života, od zabluda preko neodlučne sumnje do sigurnog znanja, od lakovernosti i nekritičkog poverenja, na primer u autoritete, do neproverenog prihvatanja potpuno nerazumnih stvari, na primer, verovanje u moći koje dolaze od zvezda ili sreća koja dolazi od kojekakvih amajlija. Mnogi veruju, na primer, u dejstva lekovitih metoda koje naučno nisu dokazane, veruju u povezanosti koje protivreče opštim saznanjima, zakonima prirode ili uverenjima, i ponekad se drže toga i kada razum govori suprotno.
S druge strane, vera nam pomaže kod osmišljavanja života. Primera radi, vera može da bude od ogromnog značaja u slučaju bolesti. Ako verujete u oporavak, olakšaćete proces izlečenja. Umekova predlaže pet dobrih ubeđenja koja bi trebalo da ugradite u vaš život.
1. Suočite se s problemima
Kada naiđete na probleme suočite se s njima. Verujte u to da se u svakom problemu krije šansa, izazov koji možete da savladate i koji može pozitivno da promeni vaš svet. Recite sebi: „Ja osmišljavam svoj život, čvrsto verujem u svoju snagu i sposobnost i u to da će me moja upornost dovesti do krajnjeg cilja“.

2. Usvojite nova znanja
Stalno prihvatajte nove informacije, edukujte se i tražite dokaze za nova saznanja tako da možete da verujete u njih. To može, na primer, da se odnosi na vaše zdravlje. Što više verujete u teoriju da fizička aktivnost može pozitivno da promeni vaš život, pre ćete uspeti da uvedete novi, zdraviji stil života.

3. Nije bogat  ko ima zlato
- Svako zna da su zlato i srebro samo bogatstva mašte - rekao je mudri Šarl Luj de Monteskje. Otarasite se pogrešnih verovanja koja glase da se može biti srećan samo sa puno novca. Osećanje sreće će vas obuzeti onda kada imate poverenja u nekog drugog, kada verujete u njega i obrnuto. Potražite ljude u koje možete da verujete. Bogat je onaj ko veruje u svoje sposobnosti.

4. Ne plašite se novih početaka
- Nikad nemoj da prestaneš da započinješ! Početak je polovina celog - rekao je Aristotel. Herman Hese je jednom rekao: „U svakom početku se nalazi čarobnjak“. Čvrsto verujte u to da možete da pronađete tog čarobnjaka, jer će to promeniti vašu percepciju i otkrićete nove divne mogućnosti da započnete nešto novo.

5. Steknite unutrašnja ubeđenja
- Sreća tvog života zavisi od sastava tvojih misli - rekao je Marko Aurelije. Naše misli zavise od naših unutrašnjih ubeđenja. Obratite pažnju na svoje misli, verujte čvrsto u to da možete da budete dobar čovek, verujte u to da ste vredni ljubavi, da možete da napustite ovaj svet bolji nego što ste ga zatekli.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.