недеља, 2. децембар 2012.

Praziluk topi kilograme

Možda vam miris praziluka smeta dok ga dinstate, ali s obzirom na to da i vi spadate u osobe koje vode računa o zdravoj ishrani vrlo dobro znate koliko je pradeda luka važan za fit formu. Praziluk spada u povrće koje je neopravdano zapostavljeno na srpskoj trpezi. Ovo niskokalorično povrće ne samo da je prava riznica vitamina, već je pravi izbor za one koji hoće da se oslobode viška kilograma. U sto grama ovog svežeg povrća ima svega 22 kalorije. Nutricionisti ističu da je zahvaljujući posebnim šećerima i kalijumu, praziluk snažan diuretik. Sa 86 odsto vode olakšava izlučivanje otpadnih materija putem bubrega.
Zbog malo soli u sastavu, praziluk je idealan lek protiv otoka, a istovremeno obezbeđuje telu vitamine i minerale. Ako ste konstantno umorni tokom ovih zimskih dana tu je praziluk. Od svih zimskih vrsta povrća on sadrži najviše karotena, vitamina Ce i E, i to uglavnom u zelenom delu. Izuzetan je borac protiv prehlade i infekcija i štiti ćelije organizma od slobodnih radikala. Možete ga uključiti u bilo koju dijetu koju držite jer sadrži dosta celuloze i brzo daje osećaj sitosti. Pektin iz praziluka stvara zaštitni film na sluzokoži želuca. Dame mogu da ga koriste i u svrhu lepote. Supa od praziluka posvetleće ten. Vitamin E i karoten koji poseduje dragoceni su za negu kože. Protiv povišenog krvnog pritiska dobro je koristiti praziluk i beli luk. Sadrži malo soli, a puno kalijuma. Za bolju cirkulaciju konzumirajte praziluk i lososa. Apsorpciju vitamina E iz praziluka poboljšavaju omega-3 masne kiseline koje sadrži losos.   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.