четвртак, 6. децембар 2012.

Sezona raskida: Kako da prebolite bivšeg


Dve nedelje uoči Nove godine i Božića u svetu “pukne” najviše veza. Ako se vama “dogodi” ova statistika da biste uspešno podneli ljubavni brodolom, setite se zbog čega ste se rastali, savetuje Marija Mitrović, psiholog. Neka vaša parola u teškim trenucima bude: “Da je valjalo, sigurno bi trajalo”.


- Posle prekida veze neko vreme dopustite sebi da osećate bol. Plač može biti odličan način da se rešite napetosti. Ali, nakon dobrog plača, rešite se okidača koji iritiraju vaš nervni sistem. Prođite kroz kuću, proverite kompjuter i radno mesto i sakupite slike i poklone koje ćete potom negde sakriti – objašnjava naša sagovornica kako se najbezbolnije prolazi kroz raskid.
BEZ ANALIZA
Iznenadan raskid najviše utiče na samopouzdanje.
- Moramo prihvatiti da ne možemo uvek da znamo zašto nas je neko ostavio – ističe savetnica za veze dr Pam Spurr.


PROBAJTE NEŠTO NOVO
Počnite da se bave nečim što nema nikakve veze s bivšim. Izlazite da biste se zabavili. Uživajte s prijateljima, izlazite sa zanimljivim ljudima i što manje mislite na propalu vezu.


PRIJATELJSTVO NA ČEKANJU
- Ograničite upotrebu interneta. Ne pomaže ako nekoga tako pratite pa je najbolje da ga “izbacite” iz prijatelja na Fejsbuku, makar privremeno. Tako nećete trošiti energiju zamišljajući šta i s kim radi - savetuje dr Ema Šort, profesor psihologije u Bedfordširu.

Statistika

Najviše raskida dogodi se uoči praznika kao što je Nova godina. Veze najčešće pucaju ponedeljkom, kao i na početku leta.
VITAMIN B ZA POZITIVAN POMAK
Nakon raskida ste potišteni i ništa vas ne može naterati da se pokrenete, ali vitamin B je odličan trik. Da bi kosa i koža ponovno lepo izgledale, prvi korak je ishrana bogata antioksidansima. Brigom o sebi povećava se samopouzdanje.

NE IDEALIZUJTE BIVŠEG
Kad god ostanemo bez nekog koga volimo, skloni smo da pamtimo samo lepe stvari o toj osobi. Idealizovanje ljudi narušava proces žalosti i zbog toga patimo još više. Kad god se usredsredimo samo na nečije dobre osobine, bol se pojačava – kad obratimo pažnju na njegove mane, bol se smanjuje jer smo srećni što smo se toga rešili. Odvojte vreme i popišite kada se sve prema vama loše poneo i koje su sve njegove loše strane.

MORATE BITI ČVRSTI
Znate i sami da kad partneru nedvosmisleno pokazujete da bez njega ne možete, prestajete da budete dopadljivi i privlačni. Tada ostavljate utisak i postupate kao žrtva. Kada pokažete da se osećate dobro, to nije samo najbolja osveta već i najbolji način da budete dobro.

 
 http://zena.blic.rs/
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.