понедељак, 3. децембар 2012.

Ti si baš neki težak čovek!


Dajte svakom čoveku mogućnost da sačuva svoj obraz. To znači da poštujete njegovo dostojanstvo
Dešavalo se i vama da kroz posao ili u svom okruženju naletite na ljude koje nikada nećete moći da razumete. Raznorazni namćori, nadobudni likovi, lakovernici, prevaranti ili stalni pesimisti, hipohondri, nevernici ne uklapaju se u vaš mentalni sklop. Zbog jedne stvari ste ipak jako srećni. Vi nespadate u teške persone i uvek ste rado prihvaćeni gde god da se pojavite. Ko su ti takozvani „teški ljudi“? To su oni koje ne možemo da razumemo i čiji nam je način ponašanja stran. Bečki psiholog Julija Umek tvrdi da što smo socijalno kompetentniji, to lakše možemo da izađemo na kraj s teškim ljudima. Umek savetuje da se u datom trenutku usmerite na određenu situaciju.
Irski Nobelovac Džordž Bernard Šou (1856 - 1950) rekao je jednom prilikom:
„Jedini čovek koji se ponaša razumno je moj šnajder. On mi svaki put uzima meru iznova kada me vidi, dok svi ostali uvek primenjuju mere od ranije, misleći da i danas odgovaraju“.
Upamtite pouku iz ove izreke. LJudi se menjaju i zato uskladite ponašanje prema situaciji u kojoj se čovek nalazi.
Galileo Galilej je rekao: „Čoveka ne možete naučiti nečemu, već mu samo možete pomoći da to otkrije u sebi“. Razvijte u sebi volju da volite nekog onakvog kakav je. Suzbijte u sebi želju da sve ljude oblikujete prema sebi. Dajte svakom čoveku uvek mogućnost da sačuva svoj obraz. To znači da poštujete njegovo dostojanstvo i omogućite mu povratak.
Kad god osetite potrebu, koristite čarobne reči kao što su „shvatam“, ili rečenice tipa „to je važno za vas“, „Dajte da zajedno potražimo rešenje“. Umekova ističe da treba da izbegavate reči kod kojih znate da ćete drugu stranu iznervirati. Izražavajte se pozitivno i ne izgovarajte negativne izjave, kao recimo „to ne ide zato što smo to uvek radili ovako“. Budite balzam za duševne rane. Svako od nas priželjkuje priznanje, naklonost i poštovanje, pa čak i teški ljudi. Shvatite da nisu sve boli na duši izlečive, u nekim srcima postoji mesto koje uvek boli. Možda ste upravo vi osoba koja ima pravu reč, koja može biti balzam za takve duševne rane.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.