четвртак, 6. децембар 2012.

15 načina da živite srećnije – I deo

1. Dajte sebi dobar razlog da budete srećni

Postavite sebi pitanje “Zašto uopšte želim da budem srećan?”
Odgovor na pitanje “Zašto!?” je veoma moćan jer definiše svrhu. Kada imate svrhu, odnosno u ovom slučaju kada jasno znate i objasnite sebi zašto želite da budete srećni, svesnije ćete donositi odluke i preduzimati akcije u cilju ispunjenijeg – srećnijeg života.
Pokušajte da budete što detaljniji i jasniji.
Umesto da jednostavno kažete “Zato što je fino biti srećan.” pokušajte ovako:
“Kada sam srećan osećam se fenomenalno! Ideje kao da mi jednostavno naviru, osećam se slobodno i sve se savršeno poklapa, baš onako kako treba!”
Ili pokušajte da se setite nekog trenutka kada ste se osećali lepo, na primer:
“Sećam se savršenog zalaska sunca koji sam doživeo prošle godine kada smo bili na pecanju. Vreme u tom trenutku kao da je stalo! Voda je bila potpuno mirna kao ogledalo, i osetio sam unutrašnji mir. Kasnije tokom celog dana kao da sam zračio pozitivnom energijom i sve vreme sam pričao o tome kako se osećam savršeno! Čoveče, to je zaista nezaboravno! Volim taj osećaj kada iz mene izbijaju pozitivne vibracije!

2. Vizualizujte

Vizualizacija će vam pomoći da promenite scenario koji živite i kreirate novog sebe.
Ona je izetno moćna – kreativna je – i često je koristimo vrlo nesvesno. Usled različitih spoljnih negativnih uticaja kao što je ispiranje mozga dnevnim vestima, širenje priča o kojekakvim zarazama, katastrofama i sličnim umnim otrovima, programirali smo sebe da mislimo na način koji nije od velike koristi za život ispunjen radošću i zadovoljstvima. Samim tim, misaoni obrasci koje smo stekli oblikuju i našu vizualizaciju, pa smo češće u stanju da zamislimo sebe i druge u siromaštvu i bolu nego u raskoši i apsolutnom zdravlju i harmoniji.
Ipak, iako programirani, na svu sreću posedujemo moć repogramiranja misaonih obrazaca i kreiranja novog “ja”, a o tome kako da to postignete kroz vizualizaciju i manifestujete pozitivne promene u svom životu možete pročitati u mom prethodnom tekstu.

3. Čitajte inspirativne priče

Statistika pokazuje da u Srbiji jedan gledalac provede u proseku 3 ipo sata ispred TV ekrana! Razmislite o tome! Svaki dan TV sadržaj, od koga vrlo verovatno nemate nikakve pozitivne koristi u životu, spaljuje vaš mozak!
Umesto da provedete 3 ipo sata gledajući i upijajući informacije koje mogu samo da vas “zatupe”, osim ako ne gledate History, Discovery, Nacional Geography i slične kanale, upotrebite to vreme da pročitate ili pogledate nešto od čega ćete stvarno imati koristi!
Zamislite da čitate samo 1 sat dnevno nešto što je u vezi sa vašim poslom – pod uslovom da volite to što radite, ili blogove i knjige koji se bave temama o kojima i sam pišem ovde. Za godinu dana količina vremena koju biste proveli razvijajući svoje veštine i učeći o onome što vas zaista interesuje bi iznosila više od 9 radnih nedelja! Za 5 godina svakodnevnog čitanja postali biste ekspert u svojoj oblasti sa tom količinom informacija.
Ono što je sigurno jeste da će to vreme svakako proći, ali je pitanje kako ćete ga potrošiti!
Hranite svoj um pozitivnim pričama, slikama, muzikom koji čine da se osećate stvarno dobro. Nadahnite sebe i podelite taj osećaj sa drugima!

4. Budite zahvalni

Imate gde da spavate, imate šta da jedete, da obučete, zdravi ste, znate da čitate, imate računar i umete da surfujete internetom!
Hej! Toliko je mnogo stvari zbog kojih možemo i treba da budemo zahvalni. Samo se osvrnite oko sebe! Obratite pažnju i na najmanju stvar. Posteljina na kojoj spavate, vaš udoban jastuk, novi TV koji ste kupili, nove cipele ili prijatelji koje imate! Razmišljanjem o stvarima na kojima ste zahvalni vremenom ćete promeniti način na koji posmatrate stvari. I umesto da razmišljate o onome što nemate više ćete razmišljati o onome što imate, i tako ćete omogućiti sebi da donosite promišljenije odluke, svesnije radite to što radite i bićete inspirisani da preduzmete akcije koje će vam doneti rezultate koje priželjkujete. Da, toliko je jednostavno!

5. Počistite haos!

Često smo okruženi stvarima koje nam na neki način smetaju a da ih uopšte nismo svesni, jer smo vremenom potpuno navikli na njih. Na primer, škripe vam vrata od kupatila, sijalica u ostavi je pregorela, prozori su “musavi” već neko vreme, a cipele ne stoje na svom mestu! Sve ove stvari podsvesno deluju na nas i stvaraju u nama tenziju.
Osetio sam veliko olakšanje kada sam jedan dan rešio da sredim sve što mi je u stanu smetalo. Promenio sam crevo za tuš koje je neko vreme prskalo na sve strane, promenjene su sve sijalice koje nisu radile, organizovao sam svoje knjige i sa desktopa obrisao sve nepotrebne fajlove. Čak sam zamenio i sijalicu u hodniku zgrade! Rezultat? Lepše spavam :)
Napravite spisak svih stvari koje vas iritiraju i rešite da počistite haos! Razmislite o stvarima koje ne možete sami da rešite i unapred razmislite o tome ko bi mogao da vam pomogne. Definišite jedan dan za spremanje haosa i budite odlučni. Shvatićete koliko možete da promenite svoj život na bolje uz malo napora.
Upamtite – svaka akcija je izbor!

http://www.bajazetov.com/blog/


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.