уторак, 4. децембар 2012.

Sstollen – Božićni kolač

Stollen - Božićni kruh s voćem




....................Stollen je njemački tradicionalni kruh,  kolač koji sadrži sušeno ili kandirano voće, marcipan,   orašaste plodove i začine, a prekriven je šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Obično se jede tijekom Božićnih blagdana, a poznat je još i pod imenom Christstollen. Jedan od najpoznatijih stollen kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu, taj stollen obično je vlažan, težak, izrazito mirisan i pun suhog voća....

Potrebno :


za nadjev

120 g grožđica

150 g nasjeckanih blanširanih badema

100 g suhih brusnica

100 g suhih nasjeckanih marelica

5 cl ruma

srž jednog štapića vanilije

svježe ribana korica limuna i naranče

cimet, muškatni oraščić

kardamom



za tijesto

1/2 kocke svježeg kvasca

70 g šećera

2 jaja

100 ml mlakog mlijeka

500 g brašna

malo soli

100 g marcipan mase

200 g maslaca



šećer u prahu za posipavanje










Postupak :


1 . U prikladnoj zdjelici izmješajte sastojke za nadjev, grožđice, suhe brusnice, nasjeckane suhe marelice, nasjeckane bademe, te začine, cimet, muškatni oraščić i kardamom. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče, te rum. Sve dobro izmješajte i ostavite da odstoji preko noći.
2 . U manjoj zdjelici natrgajte svježi kvasac, dodajte mu prstohvat šećera, zalijte s malo mlijeka i pustite na toplom da se digne pjenica. Brašno prosijte u prikladnu posudu, pa u sredini načinite jamicu, dodajte prstohvat soli, zatim dignuti kvasac, mlijeko, šećer, jaja i maslac nasjeckan na manje kockice. Dodajte malo naribane limunove korice, pa mikserom sa spiralnim nastavcima ili kuhačom jačim pokretima zamijesite podatno dizano tijesto. Kad se počnu pojavljivati mjehurići, tijesto prekrijte prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom krpom i ostavite takvo na toplom mjestu da se digne. Dignuto tijesto premjesite, dodajte mu marcipan masu i procijeđeno suho voće i bademe. Pustite ga još sat vremena na toplom dok se ponovno ne digne.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Dignuto tijesto s voćem oblikujte u kruh i stavite u maslacem namašćen kalup prikladnog oblika. Prije nego ste stavili kolač u pećnicu ostavite ga još 10-tak minuta u kalupu. Kolač pecite oko sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici. 10- tak minuta nakon stavljanja u pećnicu  kolač premažite tekućim otopljenim maslacem. Kad je kruh, kolač pečen premažite ga ostatkom otopljenog maslaca te pospite šećerom u prahu, pa ga ostavite da se ohladi najmanje dva sata.
 
 http://coolrecepti.blogspot.com/ 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.