четвртак, 30. мај 2019.

RUŽA, KRALjICA CVEĆA - Nežne latice jačaju srce i nerve

Ova biljka opojnog mirisa je prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Eterično ulje je izrazito dobro za negu osetljive i suve kože lica i tela 


    

Ružu (Rosa centifolia) ne zovu slučajno kraljicom cveća. Divili su joj se još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se gotovo nije promenilo do danas. Zbog izuzetnih svojstava i simbolike, u srednjem veku često je bila zaštitni znak na grbovima vlastele. 
 
Počinje da cveta krajem maja, a seme sazreva od avgusta. Vrlo je otporna i uspeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta. Ruža ne samo što pleni lepotom već je i lekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima. 

Njen miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve. Čaj od cvetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod lečenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crevnu floru posle antibiotske terapije. Ružin cvet ublažava i menstrualne tegobe, naročito ukoliko je menstruacija obilna. Osim čaja delotvoran je i sirup od latica. Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih delova biljke, latice se suše na toplom, suvom i tamnom mestu. Sušenje traje do nedelju dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svežinu, kvalitet i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suvom i tamnom mestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije. 

Čaj se nikako ne preporučuje trudnicama bez konsultacije sa lekarom, kao i osobama koje imaju problema sa kamenjem u bubrezima i žučnoj kesi. Kod posebno osetljivih osoba takođe može doći do neželjenih efekata u vidu problema sa disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti sa konzumiranjem ovog čaja. 
   

Eterično ulje ruže je izuzetno zastupljeno i u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Izrazito je dobro za negu lica i tela, naročito osetljive i suve kože. Pokazalo se da sprečava i njeno starenje. Veoma je skupo i cenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja. Za njegovu prozvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica- čak oko 3.000 kg za litar ulja. Ali zato, zbog izuzetne koncentrovanosti dovoljna je mala količina u aromaterapiji ili proizvodnji parfema. Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak. 

Ružina vodica se dobija parnom destilacijom ruže, izuzetno je delotvorna protiv akni na licu, a poseduje i umirujuće i antiseptično svojstvo. Kupka pomaže kod reume, a postiže i izuzetno opuštajući efekat.

AROMATIČNI NAPICI Sirup se spravlja tako što se dve pune šake latica preliju sa pola litra ključale vode i ostavi da odstoji 24 časa. Nakon toga se procedi, a tečnost ukuva sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuvati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti disajnih puteva, a da bi efekat bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dve do četiri supene kašike. Čaj se priprema tako što se dve supene kašike osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procedi i pije. Radi boljeg ukusa treba birati latice sa jačim mirisom i ne preterano osušene. Čaju može da se doda i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen sa keksom i džemom.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.