среда, 1. мај 2019.

Maj u prelepoj Italiji

Maj u prelepoj Italiji

U Italiji, maj je poznat kao mesec ruža: priroda je u cvatu, miris cveća se širi u vazduhu… Ovaj mesec je pravi praznik prirode.

Međutim, maj označava i početak prave turističke sezone u Italiji zbog brojnih razloga, a vreme je, svakako, jedan od njih. Klima je veoma prijatna u maju, a još uvek nije preterano toplo. Osim toga, u ovom periodu se održava na desetine veoma interesantnih festivala, svaki od njih je pravi užitak ako ste u mogućnosti da ih doživite.

U ovom periodu je, nažalost, sve skuplje  - od avio karata do hotela. Naravno, suvišno je reći, poseta Italiji u maju vredi svaku paru.

Kao što smo već napomenuli, maj se već smatra sezonom, pa u  turističkim mestima može biti poprilično gužve : imajte ovo na umu ako ste u potrazi za mirnim odmorom, pa izaberite manja mesta.
 
Vreme u maju je toplo, ali još nije nepodnošljivo vruće, a to je svakako jedan od razloga popularnosti među turistima. U severnim delovima zemlje su još uvek hladniji dani nego u centralnoj i južnoj Italiji, tako da oni koji čeznu za suncem i plažama treba odmah da krenu prema jugu.

U Milanu, i drugim delovima severne Italije, prosečna temperatura ostaje između 9 i 21 stepeni Celzijusa. 

U centralnoj Italiji, uključujući Rim, temperatura je  između 12 i 22 stepeni Celzijusa. 

U Južnoj Italiji i Siciliji, uključujući i Palermo, kasno proleće je prijatno i toplo, kao uvod u letnje dane . Temperature ostaju između 16 i 21 stepeni Celzijusa. U maju, vlažni dani nisu tako česti na jugu, kao u ostalim delovima zemlje.

Šta posetiti u maju

U maju ćete naći mnogo prolećnih, cvetnih, kao i festival hrane i vina.
Iako je  Firenca definitivno prepuna turista u maju, vredi posetiti  čuvenu Baštu irisa (Il Giardino dell'Iris) koja je otvorena za javnost  svega 19 dana. 
 
 
La Mille Miglia je veoma stara i popularna manifestacija koja se održava svake godine u maju: oldtajmer automobili putuju u od mesta Brescia (Lombardija ) do Rima i nazad. 

Maj je mesec čuvenog Il Giro d'Italia. To je najveća biciklistička trka u zemlji, i uvek počinje u maju. Njena putanja je drugačija svake godine. Međutim, oni koji žele da izbegnu gužve, treba da razmotre odlazak na mesta koja se ne nalaze na trasi trke.

Poseta Sardiniji takođe može da bude veoma dobra ideja. Festa di- Sant'Efisio, jedan od najvažnijih praznika u regionu, odvija se u maju i to je odlična prilika da naučite nešto više o ovom predivnom, šarmantnom području Italije.


Atraktivni festivali u maju

Maj u Italiji je poznat kao jedan od najbogatijih meseci kada je reč o festivalima i sajmovima. Evo nekih od najpoznatijih:

The Sagra di Sant'Efisio, Cagliari and Nora, Sardegna: Ovaj festival se održava na Sardiniji, čiji je vrhunac povorka koja traje četiri dana, sa polaznom tačkom u Kaljariju i završnom u Nori, u prelepoj romaničnoj crkvi Saint Efisio. Statua svetitelja se nosi celim putem, praćena konjanicima. 

Calendimaggio:  Festival se slavi u Asisi.  Veoma je poseban jer oživljava renesansni i srednjevekovni načina života. Ceo grad je ukrašen svećem, bakljama, zastavama, organizuju se predstave, koncetri... Festival se održava od 7. do 9. maja.

La Festa del Risotto a Sessame, Piedmont: Oni koji vole hranu, mogu probati neke od najboljih sorti rižota, u regionu Pijemont, prvog vikenda u maju. Ovo je savršena prilika da saznate više o ovom jelu,, koje potiče iz 13. veka.

Festa dei Serpari in Cocullo, Abruzzo: Povorka zmija se održava u čast sveca zaštitnika grada, Saint Dominic. Statua svetitelja nosi se po gradu prekrivena živim zmijama! Veoma neobičan I, priznaćete, festival koji nije za svačije oko.

Sposalizio dell'Albero a Vetralla, Lazio:  Tokom festivala, koji svoje poreklo ima u srednjem veku, kada je imao za cilj da potvrdi vlasništvo grada Vetralla nad okolnim šumama, dva stabla su "obučena" kao mlada i mladoženja i “venčavaju se”. Na kraju ceremonije, hrana se deli svim učesnicima.

Sagra del Pesce in Camogli, Liguria: Za ljubitelje mediteranske hrane, festival ribe u Camogli je veliki događaj. Festival se slavi u čast Svetog Fortunato, sveca u selima ribara. Održava se drugog vikenda maja, počinje sa vatrometom. U nedelju, sveža, pržena riba se nudi posetiocima.

Il Palio di Ferrara, Emilia Romagna: Il Palio di Ferrara održana prvi put 1279, održava se poslednje nedelje u maju, ali su parade u tom period različite. Brojna takmičenja i manifestacije održavaju se svakog vikenda u mesecu. Srednjovekovna parada, u kojoj se više od hiljadu ljudi oblače u drevne kostime i šetaju do Ferrara zamka, je jedan od najzanimljjivijih trenutaka.

Mostra del Chianti a Montespertoli, Toscana: ako volite vina, dođite u Italiju krajem maja, jer biste trebali posetiti ovaj festival, koji daje priliku da probate neke od najboljih vina sa ovog područja.
Mnogi Italijani u znak sećanja na socijalna i ekonomske dostignuća, slave 1 maj,  Praznika rada. To je nacionalni državni praznik u Italiji.

Osim ovih brojnih dešavanja, sigurno ćete i sami pronaći za sebe neku drugačiju vrstu zabave, uživanja i odmora…

  
Tekst u celosti preuzet sa Najboljeizitalije.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.