недеља, 12. мај 2019.

12. Мај - Свети Василије Острошки - Чудотворац - Срећан празник, свима који славе срећна Крсна слава! Срећан имендан онима који носе ово часно име!

 
Image may contain: one or more people, people standing and outdoor


Молитва светоме и богоносноме оцу нашему ВАСИЛИJУ ОСТРОШКОМ

Свети оче Василије, помоћниче силни заштитниче милосрдни,чуј и сада молитве наше, сузе и уздахе. Као добри пастир који тражи залутале овце и за њих страда, окупи нас око кивота Твојега и научи чудотворним поукама Твојим да бисмо Ти благодарили и славили Оца небеског. Наше се душе грче у пороцима, али и плачу у покајању као заблудели син који је тражио оца да му опрости и као посрнула жена која је признавала грехе. Сагрешисмо много, сагрешисмо у знању и незнању, гордим мислима и себичним срцем, речима, делима и пропуштањем те неучинисмо многа доброчинства. Зато погледај на нас рањене и изобличене у неваљалству. Погледај и ублажи болове и патње душе и тела и даруј нам изгубљени мир, братску љубав и радост небеску. Молимо Те, позови све свете из рода нашега, све свете мученике, праведнике и преподобне и заједно с њима умоли Господа слављенога у Пресветој Тројици да нам подари опроштај грехова и спаси нас од адске пропасти. Тако покајани и поучени да би смо могли Тебе величати и с Тобом славити беспочетног Оца са јединородиним Сином и животворним Духом сада, свагда и у векове векова. Амин. 


Image may contain: indoor 


Срећан празник!

Свети Василије Острошки Тропар, глас 4

Од младости своје целога себе предао си Господу
пребивајући у молитвама, подвизима и постовима,
оче Богоносни. Образ си био врлине својему народу
Тога ради, видећи Бог твоју добру намеру постави те за пастира своје Цркве и ревносног архијереја, и по представљењу твоме сачува свето тело твоје нетрулежно светитељу Василије зато, као онај који има смелост, моли се Христу Богу да спасе душе наше.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.