недеља, 20. новембар 2016.

Срећан празник драга браћо и сестре Сабор Светог Aрхангела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН! Срећна слава, на многаја љета!

 

Молитва СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ

Свети и велики Божји архангеле Михаиле, први од Анђела предстојниче пред Пресветом Тројицом, заштитниче и чувару рода људског, Ти, који си својом Војском сломио главу охолог Денице на Небу и свагда посрамљујеш његову злобу и лукавства овде на земљи; Теби с вером приступамо и Теби се с љубављу молимо: буди тврди заштитник и јака одбрана свете Цркве и наше отацбине. Огради их твојим муњевитим мачем од свих видљивих и невидљивих непријатеља. Буди Анђео чувар, премудри помоћник благочестивог и христољубивог нашег престолонаследника Александра. Донеси му од Престола Цара над царевима просвету и силу, радост, мир и утеху. Буди непобедиви вођа и савезник наше христољубиве војске. Увенчај је славом и победом над непријатељима, те да виде сви, који се противе, да је с нама Бог и Његови свети Анђели. Не остављај, о Архангеле Божији, без твоје помоћи и заштите и нас, који прослављамо твоје име. Јер, иако смо много грешни, ми не желимо да погинемо у нашим безакоњима, него да се окренемо Господу и да будемо упућени од Њега на свако добро дело. Осветли наш ум светлошћу Божанскога Лица, које увек сија на Твом муњевитом челу, те да можемо разумети која је блага и савршена Божја воља и сазнамо шта је потребно да чинимо, а шта да презиремо и оставимо. Утврди, благодаћу Господњом, нашу слабу вољу и жељу, те да се, утврђени у закону Божјем, не подајемо више утицају земаљских помисли и телесних жеља, обманути као деца брзопролазном лепотом овога света, да због распадљивог и земаљског безумно заборавимо оно што је вечно и небеско. А, изнад свега, измоли одозго за нас духа истинитог покајања, нелицемерну тежњу Богу и скрушеност за наше грехе, те да поживимо остатак дана нашег привременог живота, не да угађамо чулима и да робујемо страстима, него да изгладимо све што смо рђаво урадили, сузама вере и срдачним покајањем, помоћу подвига чистоте и светих дела милосрђа. А када се нриближи крај наших дана и ослобођење од везе тела, не остављај нас, Архангеле Божији, без заштите против духова злобе под небом, који преграђују пуг људској души која тежи Небу, него да вођени Тобом, без препрека достигнемо онај преславни рајски стан, где нема ни жалости ни уздисаја, него је бескрајни живот. И, тако удостојени, да видимо Пресветло Лице благог нашег Господа и Владике, да паднемо са сузама к ногама Његовим, па да радосно и умилно кажемо: Слава Теби, најмилији наш Избавитељу, који си, из превелике љубави према нама недостојнима, благоволео послати твоје свете Анђеле да нам послуже у нашем спасењу. Амин.

   

 Сабор Светог Арханђела Михаила - АРАНЂЕЛОВДАН

Од давнина људи су празновали анђеле Божије, али се често то изопачило у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или их пак сматрали створитељима читавог видљивог света. На 4-5 година пре Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор и, својим 35. правилом, установио исправно поштовање анђела. У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру. Зашто баш у новембру? Новембар је заправо девети месец од месеца марта, који се сматра тренутком стварања света. А девети месец после марта узет је због девет анђелских чинова који су најпре створени.
Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи "О небесној Јерархији ". У тој строгој анђелској хијерархији, војвода анђелске војске је архистратиг Михаил, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова према вишим, а свеукупно светој Божијој вољи.
Сваки народ има свог анђела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога анђела хранитеља. Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога анђела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се мноштво анђела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека.
Да анђели Божји непрекидно опште са овим светом, о томе сведочи Св. писмо јасно и непобитно. Које из Светога писма, које из Светога предања, Црква православна дознала је имена седморице началника ангелских сила, и то: Михаила, Гаврила, Рафаила, Урила, Салатила, Јегудила, Варахила (уз то неки спомињу и осмог - Јеремила).
Св. Михајло на јеврејском језику значи: ко је као Бог. Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим потире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. На врх копља има платнену траку са црвеним крстом. Арханђео Михаил сматра се нарочито чуварем вере православне и борцем против јереси верских.
Св. Гаврило значи - муж Божији или крепост Божија. Он је благовеститељ тајни Божјих, нарочито тајне богооваплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези. Изображава се: у десној руци држи фењер са запаљеном свећом унутра, а у левој огледало од зеленог камена јасписа. Огледало означава премудрост Божију, као тајну скривену.
Св. Рафаило значи - исцељење Божије, или Бог исцелитељ (Тов. 3,17; 25,15). Изображава се: десном руком води Товију, који носи рибу ухваћену у реци Тигру, а у левој држи лекарски алабастар.
Св. Урило - огањ или светлост Божија (3. Јездра 5,16). Изображава се са лицем и очима погнутим, а руке држећи на прсима као на молитви.
Св. Јегудило - светитељ Бога. Изображава се: у десној руци држи венац златан, а у левој троструки бич.
Св. Варахило - благослов Божији. Изображава се: носи у недрима руже беле.
Св. Јеремило - узвишење Божије (3. Јездра 4,36). Поштује се као внушитељ и побудитељ узвишених помисли, које човека уздижу к Богу.

   

Молитва друга СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ

Сав си огањ и ревност, свети Архистратиже Михаиле, зато те молимо: учмале душе наше запали огњем ревности твоје, да бисмо будне савести увек радосно служили заједничком Господу нашем, свесрдно се угледјући на тебе, безгрешног и светог брата нашег, и врховног војсковођу нашег, врховног војсковођу све небеске и земаљске војске Христове. Чудесни Господ Христос начинио је једну Цркву од ангела и људи, да бисмо се ми људи, који тајанствено представљамо херувиме на земљи, угледали на свету браћу нашу, на чијем челу стојиш ти, лужезарни и дивни Архистратиже Михаиле. Ти си на небу победио свезлог сатану, и збацио га с неба на дно пакла, помажи и нама увек, молимо те, свемоћни Архангеле, да и ми свепобедном силом твојом побеђујемо свелукавог Сатану, који нас са свих страна напада и искушавак роз безбожне људе, нечисте помисли, земаљске сласти, опојне страсти.

Сав си све, чист и безгрешан, дивни Првоангеле Божји, молимо те свесвети, молимо те свечисти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем представљамо херувиме на земљи. Не остави нас у отвореном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске ангелске висине и оспособи нас да ангелски свето и чисто поживимо док смо у телу на земљи. Милостиво погледај на нас, Свепобедни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, побуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ђаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ђавола. Ми знамо, богоносни Архангеле, да ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима, испуни душе наше божанском силом својом, да бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења нашег, вере наше, душе наше.

Свепобедни војводо Небеских Сила, ти си очистио небо од Сатане и црних ангела његових, очисти и душе наше од сваког греха, јер греси наши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске, прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђелски чисте и анђелски бесмртне. Без твоје свепобедне помоћи, Небески Војсковођо, ми лако постајемо плен нечистих сила, стога те од свег срца молимо, уврсти нас у своју непобедиву војску, и ратуј за нас и испред нас, водећи нас и предводећи нас у свакој борби за душу нашу, за спасење наше, за вечност нашу, и осигуравајући нам победу над сваким грехом и над сваким ђаволом.

О, пресвети Архангеле, ми смо очајно немоћни пред демонском силом вражијом, ако нам ти не притекнеш у помоћ божанском силом својом. Са тобом, ми ћемо увек односити победу у свим биткама за душу нашу и спасење наше и вечност нашу, а без тебе ми беспомоћно посрћемо из пораза у пораз, из греха у грех, из пакла у пакао. Зато буди увек с нама, и не напуштај нас због грехова наших и смрада нашег, него, љубећи нас божанском љубављу, учини да омрзнемо грех и све греховне сласти, и испунимо душе своје миомиром еванђелских врлина. Ево душе своје предајемо теби, пресвети Првоангеле Божји, молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, вечито славили свемилостивог Спаса нашег, преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Оца, и свеблагог Духа Утешитеља, коме нека је слава и хвала, сада и увек и кроза све векове. Амин.

 

Срећан празник Сабор Светог Aрхангела Михаила и осталих бестелесних сила - АРАНЂЕЛОВДАН!

Тропар, глас 4.
Војсковође небеских војски, непрестано вас молимо, ми недостојни, да нас вашим молитвама заштитите као заклоном крила ваше непропадљиве славе, чувајући нас који падамо на колена и усрдно кличемо: Избавите нас од невоља као војсковође вишњих сила!

Кондак, глас 2.
Војсковође Божије, служитељи божанске славе, наставници људи и начелници бестелесних сила: Молите од Бога оно што је корисно за нас, и велику милост, као војсковође бестелесних сила.

Песма из Пролога
Небесни архистратизи,
Што гледате нас у бризи,
Крилима нас закрилите,
Силом својом оградите.
Божјом силом оружани,
Божјом славом увенчани,
Ви пламени мач носите,
Зле демоне да косите.
Хитро, хитро као зраци,
Ви летите на облаци,
На облаци материје,
Где се бој за Бога бије.
Без умора и без санка
Ви лебдите без престанка
Над људима и тварима,
Над безбројним мировима.
За вама су војске силне,
Војске чедне и умилне.
Ангели су војска ваша
И по Творцу браћа наша.
Војсковође моћног неба,
Водите нас куда треба —
Ка престолу Свевишњега
Што нас створи из ничега.
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.