уторак, 11. новембар 2014.

Odaberite vunu, ne sintetiku

Saznajte zašto je vuna najekološkiji i najtopliji izbor za zimu, pored kojeg sintetika nema šanse













Kupujući vunene proizvode ne samo da si osiguravate prirodnu toplinu, mekoću i zdravi materijal koji neće škoditi vašoj koži i zdravlju, već i spašavate živote ovčicama jer podupirete njihov uzgoj zbog vune, a ne mesa. Kad se radi o zimskoj odjeći uvijek treba dati prednost vuni nad sintetikom, a za to postoji veliki broj razloga:


• Vuna je ekološki održiva
Korištenjem vunenih proizvoda podupirete uzgoj ovaca zbog vune, a ne zbog mesa. Vuna je održivi izvor materijala jer nakon što bivaju ˝ošišane˝, ovcama njihovo gusto runo naraste ponovno i to kad im je najpotrebnije - pred zimu. Većina australske Merino vune proizvedena je na organski način, bez kemikalija i umjetnih aditiva.



 

• Dobra je za alergičare
Vuna ne zadržava prašinu za razliku od umjetnih vlakana te je imuna na grinje kojima više odgovaraju vlažna i manje prozračna sintetička vlakna.

• Ne podržava gorenje
Možda niste znali, ali uniforme vatrogasaca dobrim se dijelom sastoje od vune upravo iz razloga što se pod utjecajem topline smežura i sama ugasi vatru.

• Podržava termoregulaciju
Vuna ima sposobnost termoregulacije što znači da postiže održavanje temperature stalnom. Koriste je čak i pustinjski Beduini i to na visokim temperaturama - kako bi se obranili od vrućine danju, a zagrijali noću.


 

• Ne uzrokuje osipe
Vunena vlakna toliko su fina da ne iritiraju kožu i ne uzrokuju osipe što nije slučaj za sintetiku. Za usporedbu, ljudska vlas ima 5 puta veći promjer od jednog vlakna vune. Među najkvalitetnijim vunama na svijetu smatra se Merino vuna iz Australije.

• Može se prati u perilici
Iako smo svi vjerojatno barem jednom izgubili poneki vuneni komad odjeće zbog pranja u perilici za rublje - ali na neprimjerenoj temperaturi. Vunu ne trebate prati ručno, pustite ˝veš-mašinu˝ da odradi svoj posao - samo nikako nemojte prati vunu na temperaturi većoj od 30 - 40 stupnjeva Celzijusa.

• Teško se moči
Upravo zbog toga što je vuna savršeno prilagođena za zaštitu svojih originalnih vlasnika - ovaca od svih vremenskih uvjeta, jedna od posebnosti vune je i ta što se teško moči. Razlog tome jest voštani premaz koji izlučuje koža ovaca. Upravo zbog toga, do neke mjere, vuna jednostavno odbija kapljice vode. A i kada je u potpunosti mokra, za razliku od umjetnih vlakana - grije i lakše se suši.

• Zadržava toplinu
Vuna je odličan izolator iako je vrlo lagana i prozračna. Upravo zbog toga nas tako dobro grije.


 

• Dugotrajnost
Cijenjena Merino vuna se može presavinuti čak 20000 puta prije no što pukne, što je čini višestruko otpornijom od pamuka i svile. Vunene odjevne predmete birajte pažljivo jer ćete ih imati jako dugo.

• Smanjuje neugodne mirise
Ukoliko ste ikada nosili sintetičku odjeću vjerojatno se upoznati s time koliko se znojite kad ju nosite i koliko brzo takvi materijali poprimaju neugodne mirise. Vuna je prozračna, tako da se znoj i drugi neugodni mirisi vrlo lako i brzo izvjetre iz nje. Osim toga, njen premaz ima i prirodna antibakterijska svojstva koja sprečavaju razmnožavanje mikroba.



 
Naturala.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.