Od kad znam za sebe naš slavski kolač je
izgledao ovako, nekad je bio malo manje ili malo više lepši, ali je
uvek bio ovakav – žut kao sunce sa poskurima od belog testa i grančicom
suvog bosiljka na vrhu. Uvek su na kolaču bili golub, grozd i burence.
Uvek je pletenica od testa stavljana u krst na sredini i oko osnove
kolača. Uvek je pečen u običnoj, dubokoj emajliranoj šerpi. Uvek je
pravljen kasno uveče, uoči slave. Uvek je bio najlepši slavski kolač i
uvek će takav i ostati, jer je naš.
Tata je uvek kolač, žito i vino nosio u
crkvu u velikoj pletenoj korpi pokriveno velikim, belim vezenim
peškirom. Kada je ulazio u kuću vraćajući se iz crkve, nosio je neku
svečanost sa sobom, neki miran osmeh i posebnu radost. Kao da je deo tog
čarobnog jutra zaključao u sebe i srećan bacio ključ, da taj osećaj
nikad ne izgubi iz duše.
Danas sam stvarno posebno emotivna…
Nekako mi nedostaje kuća jer mi je čudno što vidim ovaj slavski kolač na
ovom stolu, u ovom stanu. Još se oči nisu privikle. A onda mi srce
zaigra kada shvatim da ću sve to što sam celog života upijala u svojoj
kući sada da ostavim ovde, u našem domu koji tek gradimo. Gradimo
sopstvenu tradiciju ♥
***
Juče sam se dogovorila sa mamom da dođe
kod nas da me nauči da mesim slavski kolač. Cele noći i celog jutra
razmišljam o tome kako nemam onakvu kao maminu emajliranu šerpu da u
njoj ispečemo kolač i pitam se kako li će da ispadne ako ga budemo pekle
u tepsiji. Ali, mama je mama. I mama nam je donela najlepšu crvenu
emajliranu šerpu sa cvetićima koju sam ikada videla ♥ jer, zna ona da mi
nemamo i htela je da nas iznenadi ☺
Sastojci:
*dublja šerpa prečnika 23cm koja može da ide u rernu
Testo za ukrase:
110g brašna
2 kašičice soli
2 kašike gustina
oko 100ml vode
Testo za kolač:
600g mekog brašna T-400 + za mešenje
1 kašičica soli
25g svežeg kvasca
225ml mleka
125ml vode – valjalo bi da je ova voda osveštana
2 žumanceta
1 jaje
100g putera sobne temperature + za podmazivanje šerpe
1 grančica suvog domaćeg bosiljka
1 razmućeno belance za premazivanje
Priprema:
Sastojke za testo za ukrase pomešajte i
zamesite tvrdo ali ipak elastično testo. Dugo ga mesite da testo postane
potpuno glatko. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna –
to stvarno zavisi od brašna koje koristite. Neko za ovo testo koristi
samo brašno i so, i to jednaku količinu. Dakle, kada ste umesili glatko
testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10-15 minuta da
se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa. Mi pravimo 5
poskura, grozd sa listom vinove loze, burence, golube, najjednostavnije
cvetove, klasje žita i otvorenu knjigu.
Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite kolač.
Sada pripremite testo za kolač. U manjoj
činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mleko i toplu vodu i ostavite
da krene 5-10 minuta. Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u
sredini napravite rupu. Dodajte jaje, žumanca i razmućen kvasac pa
mešajte dok ne sjedinite sastojke. Prebacite na pobrašnjenu radnu
površinu pa počnite rukama da mesite. Puter dodajte u komadima dok
mesite dodavajući brašno kad je potrebno. Testo je dobro umešeno kada je
sav puter sjedinen sa testom. Testo treba da je meko i glatko i da vas
tera da kažete: “Jao, kako je lepo testo!”.
Sada uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite puterom – i stranice i dno, pa je obložite papirom za pečenje.
Testo podelite na 3 dela. Jednu i po
trećinu sjedinite, formirajte loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima
malo manjeg nego što je obim šerpe. Postavite pogaču u šerpu i dobro je
premažite razmićenim belancetom.
Od preostalog testa treba da dobijete dve
dugačke pletenice – jednu za obim pogače a drugu za krst na sredini.
Raspodelite testo, razvaljajte svaki deo na tri dugačka valjka pa
zapletite pletenice. Jednu pletenicu presecite na pola pa po sredini
pogače napravite krst da ne ide do ivice šerpe. Drugom pletenicom
obložite ivice šerpe.
Sve premazati razmućenim belancetom pa
postaviti ukrase. Mi jedan poskur stavimo u sredinu pa njega probodemo
grančicom bosiljka a ostala četiri poskura stavimo u krsta na pletenicu.
Ostalo ređajte po svojoj volji i želji. Ostavite testo da odmara jedno
30 minuta pre pečenja. Stavite preko jedan komad papira za pečenje, za
svaki slučaj, i stavite u rernu. Pecite dok kolač ne porumeni kao što je
na slici – na žalost ne mogu da vam kažem koliko to traje jer nisu sve
rerne iste. Otvarajte rernu tu i tamo pa proveravajte.
Ovako napravljen kolač ujutru sa žitom i
vinom odnesite u crkvu da vaš sveštenik osvešta. Kada se vratite kući
zapalite sveću i kandilo sa ukućanima a kolač podelite među gostima i
ukućanima za vreme svečanog ručka.
Srećna slava! Slavili, nikad ne zaboravili!
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.