недеља, 16. новембар 2014.

Србе треба сачувати

Стела Мајлс Френклин: Србе треба сачувати


Пред вама је извод из дневника болничарке и писца Стеле Мајлс Френклин која је дошла из Аустралије да би као добровољац лечила српске рањенике у Великом рату. Овај извод је њен утисак о Србима који је стакла на основу неколико месеци који је провела са нашим рањеницима.
16. 11. 2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић
stela
Једна од најпријатнијих разонода била нам је учење српског. Какви учитељи! Толико спремности да се да, да се помогне. Српске жене морају бити велике кад рађају тако осећајне и увиђавне мушкарце! Мој први радни дан са српским војницима пробудио је дивљење према њима, а након шест месеци блиског дружења, оно се пробудило у топлу наклоност.
Србе треба сачувати из наследних, ако не и других разлога – заговарала је једна чувена Верница Истока, која је сањала о томе да се хиљаду наочитих младих Срба сједини са хиљаду веселих девојака из Велике Британије.
Али ако се овако брзо истребљење згодних Срба буде наставило оним ужасавајућим ритмом који је виђен у последњих неколико ратних година, нажалост, неће остати таквих љубавника ни за шачицу Српкиња а камоли за остале жене света.
Прве ноћи отишла сам на спавање испуњена ентузијазмом да научим српски и да сазнам што више о таквим очаравајућим мушкарцима.

Обрада и припрема: Магацин

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.