Srpska
pravoslavna crkva u subotu slavi dan Svetog Dimitrija, u narodu nazvan
Mitrovdan. Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je
stradao zbog širenja hrišćanstva.
Dimitrije je rođen u Solunu u trećem
veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignosao je carevo naređenje
da progoni hrišćane, i javno je propovedao hrišćanstvo. Kada je car čuo
da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde
je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, na mestu
njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen
zaštitnikom grada Soluna.
Crkveni spisi navode da je potom sveti
Dimitrije bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih
nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju
izlečila mnogobrojne bolesnike. Prema predanju, Dimitrijev grob je
odisao bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi.U
srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i
crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Po
broju ljudi koji slave tu slavu u Srbiji, Mitrovdan je na šestom mestu.
Način proslavljanja
Mitrovdan se proslavlja isto kao i sve
druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i
osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan,
sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak),
sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik
Narodni običaji
Za Mitrovdan i Đurđevdan u srpskom
narodu se kaže da su glave od kuće. Tih dana se mrsi ako su mrsni dani,
ali ne izlazi se iz kuće i ne primaju gosti osim onih koji ovaj praznik
slave kao Krsnu slavu.To su ostaci verovanja iz davnih vremena kada je
Mitrovdan spadao u novogodišnje praznike.
Sa Mitrovdanom počinje zimski period. U
stara vremena se hajduci iz šume razilazili kućama svojih jataka da
prezime, pa je ostalo u narodu poznato: „Đurđev danak, hajdučki
sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak.“
Na Mitrovdan mora da bude gotova kuća
koju domaćin pogodi sa dunđerima oko Đurđevdana. Do Mitrovdana se jede
sveže spremljeno meso, a od Mitrovdana samo ono koje se suši u toku
jeseni.
Takovci u subotu, pred Mitrovdan,
postavljaju spomenike umrlima. Na ovaj dan se ne ide na put, svako treba
da spava kod svoje kuće. U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe stave
belutak da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno,
češljeve i makaze. Ako na ovaj dan bude mraza i pada sneg, takva će biti
i čitava zima.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.