четвртак, 27. новембар 2014.

Iz raja izašla – mala priča o njenom veličanstvu jabuci



Iz raja izašla – mala priča o njenom veličanstvu jabuci

Sigurno znate onu – Jedna jabuka dnevno i zaboravite na lekara. Jabuka potpomažu varenje, odličan je diuretik, reguliše crevne aktivnosti i ima visoku antioksidativnu moć. Pored toga bogata je vitaminima, pa otud i potiče ova izreka koja kaže da vam u životu neće biti potreban lekar ako redovno jedete jabuke. Oljuštene, neoljuštene, sveže, kuvane, pečene, u slatkišima, kao dodatak pečenju, bezbroj je načina na koje možete upotrebiti jabuku, zaključno sa time da je možete koristiti i u kozmetičke svrhe, maska od jabuke čini kožu glatkom i elastičnom . Jedna je od retkog voća koje mogu jesti svi, pa i bebe.
Jabuka je u ishrani pomalo ustuknula pred drugim vrstama voća čime je naneta nepravda i njoj i ljudima, iako je još uvek najkorišćenija u reklamnim kampanjama kada su zdravlje i zdrav život u pitanju. Danas ćete u korpama za voće videti banane, kivi, mandarine, nar, ananas, ali jabuke vrlo retko, iako su one na vrhu liste voća koje možete naći a da nije tretirano hemijskim sredstvima, odnosno organsko voće čije drvo postoji skoro u svakom seoskom dvorištu.
Foto: dailybend.com
Foto: dailybend.com
Kad zagrizete jabuku, osetite njen rajski ukus, da li se ikada zapitate odakle potiče i kako je postala simbol zdravlja i znanja?
Jabuka je rođena u Maloj Aziji, južno od Crnog mora gde su pronađeni prvi tragovi. Kasnije je kroz Egipat i Grčku stigla u Evropu, gde drugo nego u Rimsko carstvo gde je odmah postala omiljeno voće koje je preporučivano kao diuretik i lek za razne boljke digestivnog trakta. Odmah je ušla i u umetnost, prvo u pesme a kasnije i u slikarstvo.
U judeo-hrišćanskoj tradiciji, jabuka je rasla u raju, na drvetu dobra i zla, i zbog nje su Adam i Eva proterani iz raja. U nordijskoj mitologiji jabuka je hrana bogova. Zato što oblikom podseća na planetu Zemlju, carevi su na slikama prikazivani sa jabukom u ruci, kao oni koji vladaju svetom.

Foto: thecreatorsproject.com
Foto: thecreatorsproject.com

Jabuka je tema mnogih mitoloških priča i bajki. Zlatna jabuka je pokrenula Trojanski rat, od tada postoji izraz “jabuka razdora”. Junaci mnogih bajki morali su da pronađu zlatnu jabuku na putu do princeze. Nažalost, u bajci o Snežani i sedam patuljaka jabuka je kao voće kome je nemoguće odoleti, upotrebljena kao simbol zla, svi već znate kako je ljubomorna carica prevarila Snežanu otrovanom jabukom.

Untitled

Viljem Tel, švajcarski nacionalni junak, morao je da dokaže svoju veštinu strelca tako što je strelom pogodio po sredini jabuku koja je stajala na glavi njegovog sina.
Davno, još pre tri veka, jabuka je otpala sa drveta ispod koga se odmarao Isak Njutn, pala mu pravo na glavu i tako mu pomogla da shvati mehanizam gravitacije.

Foto: melaugusta.com
Foto: melaugusta.com

Danas se u svetu gaji preko 7.000 različitih sorti jabuka i one se smatraju najboljim voćem koje zemlja može dati.
Njujork, grad koji nikada ne spava, jedan od najfascinantnijih gradova na svetu ima nadimak Velika jabuka i ovaj nadimak se naveliko koristi u reklamnim kampanjama.
Apple, možda ne najveći, ali najpoznatiji proizvođač personalnih računara i pametnih telefona, ima je dobio po ovom rajskom voću, o tome postoje mnoge teorije, jedna od njih je da ime treba da simbolizuje znanje, druga da je zagrižena jabuka trebalo da pokaže da je korišćenje Apple računara jednostavno kao kad zagrizete jabuku, treća… kako god, njihov logo je jedan od najpoznatijih logoa na svetu.

Foto: digitaltrends.com
Foto: digitaltrends.com

I na kraju, pita od jabuka je jedna od najpoznatijih poslastica na svetu, ima anglosaksonsko poreklo ali je tokom i nakon kolonizacije Amerike tamo postala toliko popularna da je dobila naziv “Američka pita”.
Pita od jabuka je rođena u vreme kad nije bilo frižidera za čuvanje hrane i kada su se ljudi na različite načine dovijali da sačuvaju voće i potroše ga na razne načine. Nastala je tako što su jabuke stavljane direktno na testo i tako je vremenom postala čuvena pita od dva sloja testa u čijoj se sredini nalaze jabuke.  

Foto: usappleblog.org
Foto: usappleblog.org
Foto u zaglavlju: FreeDigitalPhotos.net  

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.