субота, 15. јун 2013.

Žene koje trče s vukovima - Intuicija

Intuicija je blago ženske psihe. Ona je poput nekog rašljastog oruđa ili poput kristala kroz koji se može gledati uz neverovatan unutarnji vid. Ona je poput mudre starice koja je uvek sa vama, koja vam tačno kaže o čemu se radi, točno vam kaže treba li ići levo ili desno. Ona je oblik One koja zna, stare La que sabe, Divlje žene. Kad je žena snažna u svojoj instinktivnoj naravi, intuitivno prepoznaje urođenog grabežljivca po mirisu, vidu i sluhu... predviđa njegovu prisutnost, čuje ga kako prilazi i preduzima korake kako bi ga odvratila. Kod žene čiji su instinkti ranjeni, grabežljivac se baca na nju pre nego što ona opazi njegovu prisutnost, jer su njeno slušanje, znanje i predviđanje oštećeni - uglavnom zbog introjekcija koje potiču na to da bude pristojna, da se lepo ponaša, a narocito da bude slepa na iskorišcavanje.

Lek je isti i za naivnu ženu i za onu ranjena instinkta: vežbajte slušati svoju intuiciju, svoj unutarnji glas, postavljajte pitanja, budite radoznale, vidite što vidite, čujte što čujete, a zatim delujte prema onom što znate da je istina. Te intuitivne moći podarene su vašoj duši pri rođenju. Možda ih se godinama prekrivalo pepelom i izmetom. To nije propast sveta, jer to se uvek može ispraviti. Uz malo grebanja, ribanja i prakse, vaša se moć percepcije može vratiti u svoje nekadašnje besprekorno stanje. Povratom tih moći iz sena naše psihe, nećemo biti obične žrtve unutarnjih ili vanjskih okolnosti.

Divlja žena podučava žene kad ne valja biti "pristojan" u vezi sa zaštitom svojih duševnih života. Divlja narav zna da biti "sladak" u trenucima kad se pojavljeje grabežljivac samo tera osmeh na lice grabežljivca. Kad je duševni život ugrožen, ne samo da je dopušteno podvući crtu i to ozbiljno, nego je i preko potrebno. Kad žena to učini, grabežljivac se više neće moći zadugo mešati u njen život jer će ona odmah znati šta ne valja i potisnuti grabežljivca natrag kamo pripada. Nije više naivna. Nije više meta ili cilj. A to je lek.

Clarissa Pinkola Estes



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.