петак, 7. јун 2013.

Vežbe u vodi

Pola sata vežbanja u vodi je kao dva sata vežbanja na tlu

   

Vežbe u vodi, u poređenju sa onim koje se rade u zatvorenom prostoru, imaju mnogo prednosti. Najpre, u bazenu ili u moru imamo malo šansi da se povredimo, vežbanje je prijatnije i ima efekat masaže, nisu nam potrebni rekviziti, a kako voda pruža prirodan otpor na taj način upošljavamo i ravnomerno opretećujemo sve mišiće. Voda je dobra za kardiovaskularno zdravlje, vežbajući u njoj sagorećemo duplo više kalorija nego vežbajući na suvom, a pola sata vežbanja u vodi je kao dva sata vežbanja na tlu. U vodi ne opterećujemo ligamente, zglobove i kičmu, jer nagli pokreti i povrede nisu mogući. Zbog svega ovoga, vežbanje u vodi preporučuje se i deci, trudnicama i osobama koje se oporavljaju posle neke povrede. Naravno, ukoliko želite da postignete bolje rezultate, uvek možete upotrebiti i poneki rekvizit poput bočica za vodu ili manjih tegova.
U vodi smo deset puta lakši, što nam omogućuje pokrete kakve ne bismo mogli da napravimo na tlu. Iako nam se čini da se tako ne iscrpljujemo, to nije tačno. Voda pruža od 12 do 14 odsto više otpora od vazduha. To znači da se kroz nju krećemo kao na kopnu, ali kao da imamo tegove. Zahvaljujući aktivnostima u vodi troši se mnogo kalorija. Za 30 minuta hoda po kopnu gubi se 135 kalorija, dok u vodi za isto vreme potrošimo 264 kalorije. Slično je sa trčanjem - na kopnu gubimo 240, a u vodi čak 340 kalorija. Što je voda dublja, to je naše kretanje teže pa tako i delotvornije. Prvo isprobajte koja vam dubina odgovara za kretanje uz otpor i slobodno iskoristite stare patike da bi vam korak po neravnom terenu bio siguran. Tokom hodanja rukama mašite kroz vodu i gurajte je ili potiskujte. Hodajte uspravno, a pri tom stegnite stomak i leđne mišiće. Ako želite da sagorite dodatne kalorije, prilikom hodanja promenite smer - krećite se u stranu, unazad ili odjednom promenite pozicije kretanja.
Treba otpočeti sa vežbama zagrevanja, u trajanju od 5 minuta, a zatim postepeno pređite na vežbe u vodi koje mogu da traju od 20 do 45 minuta, uz pauze za odmor. Posle 20 minuta vežbanja obavezno popijte pola čaše nezaslađene tečnosti.
Uz pomoć vertikalnih vežbi u vodi učvršćujete mišiće, jer je tada otpor vode 75 odsto veći nego kada horizontalno plivate. U vertikalne vežbe spadaju hodanje i trčanje u vodi, ali i aerobik, joga, dubinske vežbe... Kada vežbate u vodi ravnotežu održavajte rukama, zategnite stomak kako bi kičma bila prava i lagano povucite kukove ka unutra.
Masne naslage sa butina skinućete ako posle 20 minuta trčanja napred-nazad u vodi uradite nekoliko skokova dok su vam noge priljubljene, a onda i nekoliko u raskoračnom stavu. Za to vreme radite i zaveslaje rukama.
Stomak ćete zategnuti na sledeći način: leđima se okrenite i uhvatite za ivicu bazena, tako da kičma bude priljubljena uz zid bazena. Ispravite noge i u tom položaju 20 puta uradite "makazice", pa 20 puta pomerajte noge levo-desno.
Za eliminisanje celulita treba se licem okrenuti ka ivici bazena i blago se na nju osloniti šakama. Naizmenično pomerajte noge u stranu, pa blago savijte kolena. Sve to radite energično.
Ako vas mrzi da vežbate, plivanje je sjajno rešenje. To je jedna od najzdravijih fizičkih vežbi, uz pomoć koje aktivirate mnogobrojne grupe mišića. Pre nego što odlučite kojom brzinom ćete plivati, odredite dužinu od 25 do 30 metara i zatim pokušajte da je preplivate u jednoj minuti. Tako ćete najbolje znati koliko kalorija trošite. Pri tom je dobro znati da osoba od 75 kilograma, koja pliva prosečno brzim kraulom (25 metara u minuti), izgubi 140 kalorija za pola sata. Pri brzini od 50 metara u minuti, ista osoba za pola sata može da izgubi 250 kalorija.
http://www.novosti.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.